Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Så klarar du fattigmånaden januari

Annika Creutzer har kunskap i nationalekonomi och privatekonomi.
Foto: Kate Gabor
Här är knepen för att överleva årets ”fattigaste månad”.
Foto: JOHANNA SVENSSON

Att känna att det inte är många slantar över i plånboken efter storhelgerna och innan januarilönen är inget du är ensam om.

Här är knepen för att överleva ”årets fattigaste månad”.

– Fler än du har troligen ont om pengar. Var öppen om bristen, säger privatekonomiska experten Annika Creutzer.

Januari är som bekant årets fattigaste månad. De flesta kan uppleva att det blir mycket utgifter runt jul och nyår, vilket leder till att det blir svårt att få ihop ekonomin under första månaden på året. 

– Så är det för många som har svårt att inte spendera för mycket på jul och nyår. Dessutom kan det finnas terminsavgifter som ska betalas. Många lägger också pengar på gymkort eller liknande, på nyårslöften som inte alltid hålls, säger ekonomiexperten Annika Creutzer.

Det finns hopp

Även om det kan kännas svårt att klara sig på en liten budget så är det inte omöjligt. Det finns olika knep man kan dra nytta av om du upplever att januari är en knaper månad.

– Rensa bland prylar och sälj till exempel på Blocket och Tradera. Är ni en familj kan ni turas om att laga middag och utse veckans billigaste och bästa middag. I värsta fall kan du gå till pantbanken. Räntan är hög men för en kort tid är det ett bättre alternativ än att låna dyrt. Du riskerar inte att hamna hos Kronofogden utan allt du kan förlora, om du inte kan lösa lånet, är det du pantsatt, säger Creutzer.

”Rensa bland prylar och sälj till exempel på Blocket och Tradera”, tipsar experten.
Foto: OLLE SPORRONG

Se över din ekonomi i god tid

För att inte hamna i samma knackiga situation nästa år rekommenderar Annika Creutzer att sätta ett tak för alla utgifter förknippade med jul och nyår. Det är viktigt att redan i november börja tänka på hur mycket pengar man behöver använda i januari. 

– Ta hälften av summan från novemberlönen och lika mycket av decemberlönen. Sätt gärna över summorna på annat konto så att du inte nallar av dem. Man ska inte heller börja handla julklappar för tidigt. Då är risken stor att du hittar ytterligare saker du vill ge bort, säger hon.

Vill man tänka långsiktigt och förbereda sig inför nästa jul och nyår redan nu, kan man börja med att se över sina utgifter. 

Använder man till exempel lönekontokrediten varje månad och rullar en skuld framför sig ska man sluta med det råder Creutzer . 

 – Ta några tuffa månader nu och säg sedan upp den ofta dyra krediten. Det gäller också andra former av kreditköp. Fundera också på vart dina pengar tar vägen. Dyra luncher? Många latten? Hitta dina svarta hål. Att rätta mun efter matsäck är ett gammalt men alltid aktuellt råd, säger hon.

Många cafe latte? Experten vill att man ska identifiera vilka ”svarta hål” man har.
Foto: JOHAN ADELGREN

Konsten att spara 

Att det är för mycket månad kvar i slutet av pengarna behöver inte nödvändigtvis förekomma i januari. Därför är det viktigt att känna till spartips som går att tillämpa året runt.

– Får du en summa, till exempel tillbaka på skatten, födelsedagspresent eller löneförhöjning, gör något kul eller köp något du längtat efter för 10 procent av pengarna. Då är det mycket lättare att spara resten.

Hon fortsätter:

– Dela gärna upp sparande på flera konton, exempelvis akutpengar till en ny tvättmaskin, tandläkaren eller liknande. Spara till semestern och långsiktigt sparande mer än fem år kan man gärna spara i aktiefonder.

 Vad kan man göra varje månad för att spara, trots liten inkomst?

– Ha en stående överföring till ett sparkonto. Pengarna förs över direkt när du får lön men välj inte för hög summa. Då finns det en risk att du börjar nalla på sparpengarna, säger Annika Creutzer.


Expertens tips som gör dig rikare i januari

• Var öppen om din ekonomiska situation, föreslå knytkalas.


• Prata med andra vuxna i familj och släkt. Ni kanske kan skippa att ge julklappar till vuxna eller bara ge varandra hemgjort/second hand.


• Sätt ett tak för alla utgifter förknippade med jul och nyår. Och håll det! 


• Börja inte handla julklappar för tidigt. Då är risken stor att du hittar ytterligare saker du vill ge bort och det blir dubbla presenter.

Swedbank och Blockets sparknep i januari

• Rensa på vinden, i garderoben och förrådet – och lägg sedan ut på en köp- och säljsajt. Gärna en söndag då köparna är som flest.


• Köp ingenting som du inte absolut måste ha (till exempel mat). Ett av de mest effektiva sätten att spara pengar här och nu. 


• Laga mat utifrån vad som finns i köket. Kolla igenom ditt skafferi, din kyl och din frys och utgå från det.


• Genom att skippa utelunchen och ta med matlåda kan du spara 1 000-1 500 kronor per månad, enligt Swedbanks beräkningar.


• Detta är inte möjligt för alla, men om du kan – cykla till jobbet.


• Undvik bio, restaurangbesök, AW och annat som kostar mycket pengar. Ha i stället kvalitetstid med dina nära, till exempel kan ni spela spel, laga mat ihop eller se en film.


Det är inte bara till januari man behöver spara. I klippet nedan ser du hur man sparar till pension innan 40.