Anders Tegnelll är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: / FOTOGRAF LENA KATARINA JOHANSSONAnders Tegnelll är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: / FOTOGRAF LENA KATARINA JOHANSSON
Anders Tegnelll är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: / FOTOGRAF LENA KATARINA JOHANSSON
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDENFoto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
 Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Experten: Farligaste barnsjukdomen

Publicerad
Uppdaterad

Sex fall av den mycket smittsamma virussjukdomen mässling har den senaste veckan konstaterats i Göteborgsområdet. 

Till följd av detta har Sahlgrenska sjukhuset gått upp i beredskapsläge. 

– Av de så kallade barnsjukdomarna är det med marginal den absolut farligaste, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. 

Han tror att fler fall av mässling kommer att upptäckas. 

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gick på juldagen upp i beredskapsläge efter flera konstaterade fall av mässlingen – flera hundra personer kan ha utsatts för smittan.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, förklarar innebörden av mässlingutbrottet. 

– Det är förstås allvarligt för sjukhuset i Göteborg för det här innebär massor av extrajobb för dem under tider då de har dåligt med personal och så. Men vi vet också från tidigare utbrott, att eftersom så många är vaccinerade i Sverige, så begränsar de sig alltid väldigt fort. Så visst, man kommer förmodligen upptäcka ytterligare några fall men sedan kommer det här att ta slut på grund av att vi är så välvaccinerade och på grund av att man nu i Göteborg vidtar precis de åtgärder man måste göra för att få stopp på det här. 

Frida Nord fick ett samtal från Sahlgrenska under juldagsmorgonen och åkte in för att vaccinera sin sex månader gamla dotter Disa. Med på bilden finns också Disas pappa Michael.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Vad beror det här utbrottet på?

– Det är ju så att i vår omvärld så är ju mässlingen, tyvärr, fortfarande en inte helt ovanlig sjukdom, framför allt i delar av Europa. Där man inte alls är lika bra på att vaccinera som man är i Sverige. Reser man i de länderna och inte är vaccinerad eller av olika skäl inte har ett skydd så kan man ju då få mässlingen och komma hem igen och bli sjuk hemma. Vi har den här typen av händelser kanske en eller två gånger per år på något av våra sjukhus i Sverige. 

 

Mamman Frida: Man blir väldigt arg

 

Det pratas mycket om vaccinmotståndare. Kan det ha med detta att göra?

– Nej, det tror jag inte. Vi vet ju från vår statistik att även om man nu är lite mer fundersam på vaccin och sånt, som tur är, fattar de allra flesta föräldrar ett beslut att vaccinera sina barn. 97-98% av alla barn vaccineras i Sverige. Det är därför vi kan kontrollera den här typen av utbrott väldigt snabbt och väldigt bra. Det går inte i länder där man inte är lika bra på att vaccinera sig. 

Hur farligt är mässlingen?

– Mässlingen är ju en farlig sjukdom, det måste vi komma ihåg. Så man ska ha stor respekt för den. Av de så kallade barnsjukdomarna är det med marginal den absolut farligaste. En del barn blir väldigt sjuka och behöver sjukhusvård. Något enstaka barn dör då och då även i Europa men god sjukvård. Och något enstaka barn får väldigt allvarliga hjärnskador efteråt. Så det här är en sjukdom som vi verkligen inte vill ska komma tillbaka till Sverige. Då skulle den kunna ställa till med väldigt mycket problem, drabba väldigt många barn och drabba sjukvården i form av att man blir tvungen att vårda många barn som man slipper vårda i dag.

Mässlingen orsakar ljusröda utslag efter några dagar.Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONS

1982 infördes ju mpr-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund. Hur stor skillnad har det gjort?

– Det har gjort en fantastisk skillnad. Innan vi började vaccinera mot mässlingen så fick i princip alla barn mässlingen. Och om du pratar med personer som var barn innan vi började vaccinera så kommer faktiskt ganska många ihåg att de haft mässlingen för det var en sjukdom där man var väldigt sjuk. Så det har gjort en enorm skillnad. Och i världen så räddar det här vaccinet miljoner barn varje år. Det är bland det bästa vi någonsin gjort inom hälso- och sjukvården. att vi har fått till de här vaccinen. Det finns ingenting annat som räddar så mycket barn och som gör att vi blir så mycket friskare än det här, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Peter Ulleryd är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland och han berättar att man inte kontrollerar vaccinationer vid gränsen. 

– De som drabbas här är inte vaccinerade, eller svårt sjuka som är immunnedsatta av andra sjukdomar eller de som inte kan ta vaccinet av olika skäl, men det är en väldigt liten del, säger han.

De som blivit sjuka har ofta smittats utomlands.

– Det har varierat lite i de här begränsade utbrotten i landet, det varierar från fall till fall, men ofta är det någon som rest i affärer eller för nöje till andra länder och inte varit immun. Så får man symptom när man kommer tillbaka, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. 

LÄS MER: Tio frågor och svar om mässling 

Relaterade ämnen
Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER