Experten om inredningen i vår: ”Våga välja själv"

”Vad som är skönt för ögat och skönt för kroppen är inte alltid samma sak. Därför tycker jag det är viktigt att vi börjar fundera på hur man ska inreda och inte bara med vad.” , säger Frida Ramstedt.
Foto: Pressbild
Många trender har flyttat in i våra hem för att stanna ett tag till.
Foto: JOACHIM BELAIEFF

Rosa toner, sammet och rundade möbler. 

Många trender har flyttat in i våra hem för att stanna ett tag till. 

Nu vill Frida Ramstedt, 40, som har Sveriges största inredningsblogg, inte bara vägleda bland trenderna utan också inspirera till att vi ska våga satsa på vad vi själva gillar till våra hem.

– All inspiration i dag bygger på bilder. Vi läser aldrig om inredning. Vi tittar bara på den. Det har gjort oss passiva - vi har slutat tänka själva, säger hon. 

Frida Ramstedt, 40, i Göteborg, driver Sveriges största inredningsblogg Trendenser. För GT berättar Frida vilka inredningstrender som är på väg in och hur man ska tänka när man inreder sitt hem. 

I mars gör hon dessutom debut som författare till inredningsboken ”Handbok i inredning och styling”.

– Till skillnad från andra inspirationsböcker innehåller denna bok inga foton. Det är den första inredningsboken helt utan stylade miljöer. Den har i stället gott om pedagogiska förklaringar, i text och tecknade illustrationer. Där grundläggande tumregler och mått förklaras på ett sätt som alla kan ha nytta av, oavsett stil och smak.

Frida hoppas kunna inspirera alla inredningsintresserade att sluta titta alltför mycket på bilder och börja tänka mer själva kring hur man vill att det ska se ut i sitt hem, och fram för allt vad man själv mår bra av. 

– All inspiration i dag bygger på bilder. Vi läser aldrig om inredning. Vi tittar bara på den. Det har gjort oss passiva - vi har slutat tänka själva, säger hon.

Rundade möbler

Samtidigt är det inspirerande och spännande att botanisera bland nya färger former och material. Frida berättar att vi bland annat kommer få se stora bordslampor på fot och mer rundade möbler. 

Men ett material som dominerar butikerna kommer att hänga kvar: 

 – Sammetsklädslarna hänger i på möbler och inredning, säger Frida. 

”Jag vill ge dig alla yrkestips och tankeredskap som jag har samlat på mig genom åren för att du själv ska kunna avgöra vad som behöver justeras i din inredning om du inte är nöjd”, säger Frida om sin nya bok om inredning.
Foto: PRESSBILD

Tänk hållbart 

Men ett trendigt hem behöver inte bestå av prylar som ständigt byts ut. Frida tycker att fler borde satsa mer på hållbara material med kvalitet som kan repareras. 

– Jag tycker att vi borde tänka med inredning som med mat. Vart kommer grejorna ifrån och vad är de producerade av? Vi vill inte äta besprutad mat eftersom vi är rädda att få i oss gifter men vi bryr oss inte lika mycket om bomullen är besprutad vid odling eller om medlarna är behandlade med flamskydd. 

Samtidigt tycker Frida sig ha märkt av att väldigt många är medvetna när det gäller inredning och design. Enligt henne är det dock inte samma sak som att ha koll på de grundläggande principerna. 

– Trots att vi spenderar alltmer pengar på inredning och på att renovera hemma är det förvånande få som är nöjda och tycker sig få till helheten, säger hon och fortsätter: 

– Jag brukar jämföra inredning med musik. Alla har inte absolut gehör, men många kan lära sig att spela efter noter. På samma sätt är det ju med färg, form och inredning. Långt ifrån alla föds med en intuitiv känsla för hur man inreder så att resultatet blir som planerat, men de allra flesta kan bli mycket bättre, om de får lära sig grunderna och öva upp sin färdighet. 

Vårens trender enligt Frida

Färger: Brända kolatoner, rostrosa, aprikos, terrakotta, nyanser av kola, beige, crème, gult och rött.

Belysning: Fortsatt mycket skulpturala lampor med lampskärmar i tyg och fram för allt större bordslampor på fot gör comeback.

Möbler: Mycket runda former och bulliga möbler, knubbiga ben på bord och skåp och de klassiska dörrvalven förbereder sig på ett återtåg. 

Prylar: Vi har ju sett en hel del piedestaler och skultpturer ett tag men jag tror på hantverket. Broderade tavlor i modern tappning och egna alster som akvareller tror jag kommer få ta mer plats framöver.