Experten om dådet: "Var inte välplanerat"

Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.
Foto: Ulf Palm / Scanpix

Den tolvårige pojkens bakgrund är nyckeln till varför han blev utsatt för ett allvarligt mordförsök på nyårsafton. Det menar Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

– Jag får en känsla av att mordförsöket inte var välplanerat, säger han.

I nuläget är all information om vem pojken är det viktigaste, enligt Ulf Åsgård som har en stor erfarenhet av att ställa gärningsmannaprofiler.

– Det finns flera frågor som vem pojken är som måste få svar innan man vet vad för slags människa som kan ha begått en sådan hemsk gärning och varför, säger Ulf Åsgård.

Motivet till mordförsöket kan vara olika menar Åsgård.

– Det kan vara nazistiskt eller anarkistiskt. Det kan också handla om en tvist. Pojken kanske är ett mobbningsoffer. Det finns flera tänkbara orsaker till dådet, säger Ulf Åsgård.

Associerar till John Hron

Han tycker inte att man kan dra några paralleller med Linköping-morden, då en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna mördades på öppen gata 2004.

– Enda likheten är åldern på pojkarna. Det här mordförsöket får mig att associera mer med mordet på John Hron som mördades av nynazister 2001 i Kode, säger Ulf Åsgård.

Varför han gör den kopplingen vill Åsgård inte gå in på.

– Jag får en stark känsla av att dådet inte var välplanerat. Men om man får mer kunskap om pojken och hur hans liv har sett ut de senaste två åren kan gåtan bli mer begriplig, säger Ulf Åsgård.