Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Mansfria festivalen är olaglig

Eberhard Strüber är jurist och expert på diskrimineringslagen. Enligt honom bryter en festival som portar alla män mot diskrimineringslagen.
Foto: Privat
Emma Knyckare kom med förslaget om en mansfri festival.
Foto: KITTY LINGMERTH
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Falkenbergs kommun var snabb att nappa på Emma Knyckares förslag om en mansfri festival.

Men att porta män för att de är män är olagligt, enligt experten Eberhard Stüber som är jurist och expert på diskrimineringslagen.

– Tanken är god, men man får tänka i lite andra banor, säger han.

Det var i början av juli som programledaren och komikern Emma Knyckare twittrade ut förslaget om en mansfri festival. Falkenbergs kommun anmälde sedan snabbt intresse för att arrangera en sådan

https://twitter.com/Knyckare/status/881563265414955008?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fgt%2Fkommunen-vill-anordna-festival-helt-utan-man%2F

Men enligt juristen Eberhard Stüber, universitetsadjunkt vid Göteborgs universitet, bryter en festival som portar alla män mot diskrimineringslagen, som SVT tidigare rapporterat om.

– Själva initiativet är vällovligt och fullt begripligt, men man måste tänka i lite alternativa banor än så som kommunen och Emma Knyckare har formulerat saken, säger Eberhard Stüber, som är specialiserad på diskrimineringslagen.

Olagligt oavsett arrangören

Enligt honom finns det två problem sett utifrån diskrimineringslagen. Det ena är att en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning måste behandla alla lika oavsett kön, hudfärger och sexuell läggning.

– Att göra en kontroll vid inträde, då bryter man direkt mot diskrimineringslagen. Det spelar ingen roll om det är en kommun eller en privat aktör. Ordnar man en offentlig tillställning eller sammankomst så gäller samma sak, säger Eberhard Stüber.


LÄS MER: Kommunen vill anordna festival helt utan män


Det andra problemet uppstår, säger han, om man ska göra identitetskontroller vid entrén.

– Vi har en växande grupp av människor som menar att det här med stela könskategorier är något som man inte accepterar, så vi får ett problem att vi utifrån id-handlingen är män eller kvinnor.

Oklart vilka man exkluderar

Enligt Eberhard Stüber blir det oklart vilka man exkluderar och på vilka grunder man gör det.

– Man får paketera arrangemanget på ett sådant sätt att det framgår att de som vill tafsa på kvinnor och bete sig grisigt och sexistiskt, de kommer inte vara välkomna. Men att göra en kontroll vid inträde, då bryter man direkt mot diskrimineringslagen.

– Tanken är god, men man får tänka i lite andra banor. 


LÄS MER: "Kommuner ska inte stödja mansfri festival"


Har fått påhopp

Kristjan Fannar är destinationsutvecklare på Falkenbergs kommun. Enligt honom kommer kommunen inte arrangera något som visar sig vara olagligt. Än så länge har han bara bett om att få mer information om arrangemanget.


LÄS MER: Fem män om förslaget om en mansfri festival


– Vi behandlar det som alla andra evenemang. När det blir en evenemangsförfrågan kikar vi på det. Skulle det visa sig inte vara lagligt, då kan man inte arrangera det, säger Kristjan Fannar.

Emma Knyckare.
Foto: KITTY LINGMERTH

Han är förvånad över uppmärksamheten som han fått efter att ha uttalat sig om att kommunen vill veta mer om Emma Knyckares förslag.

– Det är första gången som folk ringer mig från dolda nummer och informerar mig om diskrimineringslagen och vem det är som gör olika trakasserier på festivaler, säger Kristjan Fannar.

Jobbar utifrån likabehandlingsprincipen 

Om evenemanget kan arrangeras på ett sätt som gör att inte lagen bryts är kommunen fortfarande intresserade av att ta del av förslaget.

– Jag vill inte avfärda något som innan jag fått någon typ av beskrivning. Vi måste jobba utifrån en likabehandlingsprincip, säger Kristjan Fannar.


LÄS MER: "Falkenbergs mansfria festival bara början"


Till SVT säger Emma Knyckare att hon tror det finns andra sätt att genomföra festivalen än att ha ett rent förbud mot män. 

– Om det skulle bli så att vi tvingas bjuda in män som de fick göra på "Ladies Night" (en turnerande show som riktar sig till kvinnor, reds. anm.), så är det inget problem. Det mäktiga är ju att festivalen är till för tjejer och för att icke-män ska känna sig välkomna där. Vi får lösa det på något sätt, på något sätt kommer det bli av, säger Emma Knyckare till SVT.