Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Många hundar dör

Vargen är ett nyfiket djur.

Det är därför den siktats på många olika ställen där det finns människor.

Men för hundar kan vargen bli en fara.

Tommy Berglund, rovdjursspårare i Halland, vittnar om att det setts många vargar i Halland i vinter på både gårdsplaner och andra ställen.

– Det är inte alls ovanligt att vargar söker sig till gårdar där det finns löpande tikar, säger Tommy Berglund. Vargarna är väldigt nyfikna av sig.

– Det förekommer att varghannar parar sig med hundtikar och det blir hybrider, fortsätter han. De har väldigt lika DNA.

Blir förvirrade

Att vargarna är så närgångna beror på att det handlar om unga djur som är runt året gamla och de blir förvirrade när de till exempel kommer in i en stad.

– Men det är inget ovanligt, säger han. Jag minns när jag jobbade som polis i Göteborg på 90-talet, då jagade vi en varg på Söderleden.

Vargen rör sig också över stora områden.

– Vi mätte upp en GPS-utrustad vargtik för en liten tid sedan och hon lyckades springa sju mil på en dag, säger Tommy Berglund. Men genomsnittet ligger på två-tre mil om dagen.

Hur ofta kommer det in vargbitna hundar till Blå Stjärnans djursjukhus?

– Jag kan inte påminna mig att vi haft någon vargbiten hund här sedan jag började här för tio år sedan, säger Gustav Svensson, klinikchef, kirurgkliniken på Blå Stjärnan. Men jag har ju noterat att de sista fem åren har det kommit mer varg i Västsverige.

De flesta vargattacker mot hundar brukar sluta riktigt illa.

– De flesta hundar överlever nog faktiskt inte om jag ska vara ärlig, säger han. Ofta är det jakthundar som drever och tax, och de är ju mycket mindre än vargarna. De klarar sig inte.