Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Här är fem hetaste kattrenderna

Susanne Hellman Holmström är en flitigt anlitad kattexpert, känd bland annat från SVT:s "Go' kväll".
Foto: Andreas Paulsson
"Grumpy cat", den sura katten, är ett stort internetfenomen.
Foto: Km/Fameflynet Pictures / STELLA PICTURES FAMEFLYNET USA
Raskatter som maine coon och bengal är populära.
Foto: Fotojagodka / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Bra kattmat är vanligare i dag jämfört med för 20 år sedan, säger Susanne Hellman Holmström.
Foto: Cornelia Nordström

Allt fler unga par skaffar katt.

Katterna har också blivit mer bortskämda - och gulliga kattvideor har visat sig göra människor mer positiva.

Det menar kattspecialisten Susanne Hellman Holmström, känd från "Go' kväll" i SVT, som sätter fingret på fem av nutidens starkaste kattrender.

Bra kattmat

"I dag ger vi mycket bättre kost till våra katter än vad vi gjorde för 15–20 år sedan. Titta bara på veterinärklinikernas stora foderställ i sina butiker. Förr var det en burk och något billigt torrfoder. Men ett stort bekymmer är katters övervikt. Vi har blivit slavar under vår katt och låter den bestämma. Vi behöver bli tuffare gällande maten."


Internetkatten

"Vi älskar att titta på och dela gulliga kattvideor och kattbilder på internet. Studier har visat att man blir mer positiv och effektiv efter att ha tittat på kattbilder. Vi behöver den där sötchocken. Men vilka företag tvingar sina anställda att titta på kattbilder? Här finns pengar att tjäna."


Raskatter

"Jag tror att det finns en medvetenhet i att hitta vissa rasegenskaper. Till exempel Maine coon som gillar att plaska med vatten. Men man kan inte bara skaffa en katt för att den är rolig. Vi skaffar inte hund på det sättet. Man måste tänka på vem man själv är. Är jag en vild eller en lugn människa? Och sedan skaffa katt efter det.


Rosa kattprylar

"Vi investerar gärna mycket i vår katt i dag. Det skulle jag säga är en skillnad jämfört med förr. Katten vill till exempel klösa, alltså markera sitt revir, och då måste man ha ett bra klösträd. På dagens marknad finns det fantastiska klösträdkreationer. Kattfolk älskar också rosa och fluffigt."


Storstadskatten

"Katten har gjort en resa från att vara ladugårdskatt till att i dag ha blivit cityfolkets katt. Många som bor i staden i dag väljer att ha katt. Och många unga par i dag skaffar katt innan man skaffat barn. Man kanske vill göra karriär men vill ändå ha någon att ta hand om. Då passar ju katten perfekt."