Susanne Hellman Holmström är en flitigt anlitad kattexpert, känd bland annat från SVT:s "Go' kväll". Foto: Andreas PaulssonSusanne Hellman Holmström är en flitigt anlitad kattexpert, känd bland annat från SVT:s "Go' kväll". Foto: Andreas Paulsson
Susanne Hellman Holmström är en flitigt anlitad kattexpert, känd bland annat från SVT:s "Go' kväll". Foto: Andreas Paulsson
"Grumpy cat", den sura katten, är ett stort internetfenomen. Foto: Km/Fameflynet Pictures / STELLA PICTURES FAMEFLYNET USA"Grumpy cat", den sura katten, är ett stort internetfenomen. Foto: Km/Fameflynet Pictures / STELLA PICTURES FAMEFLYNET USA
"Grumpy cat", den sura katten, är ett stort internetfenomen.  Foto: Km/Fameflynet Pictures / STELLA PICTURES FAMEFLYNET USA
Raskatter som maine coon och bengal är populära. Foto: Fotojagodka / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTORaskatter som maine coon och bengal är populära. Foto: Fotojagodka / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Raskatter som maine coon och bengal är populära. Foto: Fotojagodka / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Bra kattmat är vanligare i dag jämfört med för 20 år sedan, säger Susanne Hellman Holmström. Foto: Cornelia NordströmBra kattmat är vanligare i dag jämfört med för 20 år sedan, säger Susanne Hellman Holmström. Foto: Cornelia Nordström
Bra kattmat är vanligare i dag jämfört med för 20 år sedan, säger Susanne Hellman Holmström. Foto: Cornelia Nordström

Experten: Här är fem hetaste kattrenderna

Publicerad

Allt fler unga par skaffar katt.

Katterna har också blivit mer bortskämda - och gulliga kattvideor har visat sig göra människor mer positiva.

Det menar kattspecialisten Susanne Hellman Holmström, känd från "Go' kväll" i SVT, som sätter fingret på fem av nutidens starkaste kattrender.

Bra kattmat

"I dag ger vi mycket bättre kost till våra katter än vad vi gjorde för 15–20 år sedan. Titta bara på veterinärklinikernas stora foderställ i sina butiker. Förr var det en burk och något billigt torrfoder. Men ett stort bekymmer är katters övervikt. Vi har blivit slavar under vår katt och låter den bestämma. Vi behöver bli tuffare gällande maten."

 

Internetkatten

"Vi älskar att titta på och dela gulliga kattvideor och kattbilder på internet. Studier har visat att man blir mer positiv och effektiv efter att ha tittat på kattbilder. Vi behöver den där sötchocken. Men vilka företag tvingar sina anställda att titta på kattbilder? Här finns pengar att tjäna."

 

Raskatter

"Jag tror att det finns en medvetenhet i att hitta vissa rasegenskaper. Till exempel Maine coon som gillar att plaska med vatten. Men man kan inte bara skaffa en katt för att den är rolig. Vi skaffar inte hund på det sättet. Man måste tänka på vem man själv är. Är jag en vild eller en lugn människa? Och sedan skaffa katt efter det.

 

Rosa kattprylar

"Vi investerar gärna mycket i vår katt i dag. Det skulle jag säga är en skillnad jämfört med förr. Katten vill till exempel klösa, alltså markera sitt revir, och då måste man ha ett bra klösträd. På dagens marknad finns det fantastiska klösträdkreationer. Kattfolk älskar också rosa och fluffigt."

 

Storstadskatten

"Katten har gjort en resa från att vara ladugårdskatt till att i dag ha blivit cityfolkets katt. Många som bor i staden i dag väljer att ha katt. Och många unga par i dag skaffar katt innan man skaffat barn. Man kanske vill göra karriär men vill ändå ha någon att ta hand om. Då passar ju katten perfekt."

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER