Experten: "Håller en omgivning i skräck"

Professor Anders Granhag.
Foto: Anders Ylander

Gärningsmannen i Gunnilse har troligtvis någon beteendestörning och känner sig betydelsefull genom att plåga djur.

– Det är en känsla av att ha makt, att man håller en omgivning i skräck eller skapar en stor oro. Att man med sina medel kan manipulera, säger Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Enligt psykologiprofessorn Pär Anders Granhag är djurplågeri inte alltid ett mål utan lika ofta ett medel för att uppnå ett visst syfte.

– I fallet i Gunnilse är det inte alls säkert att personen i fråga hyser agg mot hundarna i området. Djurplågare brukar inte beskriva förakt för djur. Men de har en empatistörning som gör att de inte bryr sig om att djuren lider. Störningen leder till att man inte känner dåligt samvete eller ånger och det är det som gör att man kan driva det vidare, säger han.

Gärningspersonen känner tillfredsställelse av att skapa en omgivning i skräck eller oro.

– Det handlar om makt, om att bli någon. Man blir betydelsefull, säger Pär Anders Granhag.

Strategiskt utplacerat

Glykolen i Gunnilse och fallen med de plågade katterna i Högsbo i våras har enligt honom både likheter och skillnader.

– Det som sker nu är annorlunda än kattplågaren i Högsbo. För han fångade katterna, satt med dem och plågade dem. Det är en annan aktivitet. Här kommer personen inte att se när djuren lider. Men någonstans så är det ju en likhet, det handlar om en person som inte mår bra. Det är uppenbart, säger Pär Anders Granhag.

Enligt honom är det troligt att den som lägger ut de förgiftade köttbitarna i Gunnilse är en ung person, eftersom genomsnittsåldern för den här typen av brott ofta är låg. Pär Anders Granhag tror också att personen bor i området.

– Om det är så att köttet är strategiskt utplacerat så vet ju personen var hundarna rör sig. Den här typen av gärningsmän arbetar ofta systematiskt, precis som personen som skar i träd i Delsjön till exempel. Personen får ut något av att andra människor engagerar sig djupt.