Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten ger sina tips inför Göteborgsgirot

David Eriksson på Cykelcity visar vad son är bra att packa ner i väskan inför Göteborgsgirot.
Foto: Amanda Redin
När det gäller cykeltröja har David Eriksson en väldigt bestämd åsikt när det gäller färgen. Han rekommenderar alltid att cykla i vitt: "Det är snyggast" säger han kort och gott.
Foto: Amanda Redin
När det kommer till cykelbyxor kan man välja mellan byxor med eller utan hängslen. De flesta cykelbyxor är också vadderade i grenen för att det inte ska skava när man sitter länge på sadeln.
Foto: Amanda Redin
Extra energi som går snabbat att trycka i sig under loppet.
Foto: Amanda Redin

När du cyklar 7 mil genom hela Göteborg kan allting hända.

Då kan det vara bra att ha hjälp av ett proffs när du ska packa väskan och välja kläder.

Cyklisten David Eriksson, 19, på Cykelcity i Göteborg visar allt du behöver ha med dig under Göteborgsgirot.

– Alla kan ha otur, säger han.

För en nybörjare som kommer in på Cykelcity i Göteborg kan det lätt kännas som att det är en stor djungel av tillbehör. För cykelnörden däremot är det som att komma till himlen. För den som ska cykla Girot, oavsett erfarenhet, finns allt du behöver här. Cykelproffset David Eriksson, 19, berättar vad som är det viktigaste att packa ner och klä på sig inför loppet. Och det gäller att vara väl förberedd på saker som kan uppstå under den 70 kilometer långa färden.

– Alla kan ha otur, säger han.

Bra med pump

Ifall olyckan skulle vara framme är det bra att ha med sig en cykelpump och en slang till däcket. Han plockar fram en liten väska, speciellt avsedd för att bära med sig en cykelpump och ett verktyg att ta av däcket med. Pumpen är väldigt liten.

– Det tar lite längre tid än med en vanlig pump men det funkar, säger han.

Mat är också bra att ha med sig. Och då handlar det inte om pastasallad eller mackor. Här ska det vara något som går snabbt att få i sig.

– Gels och bars så att man får snabb energi, säger han.

Han plockar fram ett gäng olika saker som han tycker är bra att stoppa ner i väskan. Det är bra att ta med så att man kan stoppa i sig en gel varje halvtimme tycker han. Dessutom ska man gärna ha testat det man har med sig innan om man inte är van.

– Magen kan säga ifrån, säger David Eriksson.

Vadderade för att inte skava

Att välja kläder till ett cykellopp är inte heller det lättaste. När det kommer till cykelbyxor kan man välja mellan byxor med eller utan hängslen. De flesta cykelbyxor är också vadderade i grenen för att det inte ska skava när man sitter länge på sadeln.

– Om man är ovan är det bra att välja ett par byxor med en väl tilltagen padding, säger David Eriksson.

När det gäller cykeltröja har David Eriksson en väldigt bestämd åsikt när det gäller färgen. Han rekommenderar alltid att cykla i en vit tröja.

– Det är snyggast, säger han.

Men det viktigaste när du väljer dina kläder är att du tar någonting som du trivs i. Han visar också ett par plagg som kanske är extra aktuella när man ska cykla ett lopp i Göteborg där blåst och regn kan komma plötsligt. Han rekommenderar en vanlig regnjacka som andas samtidigt som den står emot lite vind. Om det är uppehåll kan man också använda sig av en vindväst som står emot draget när man cyklar.

– Då blir det skönare när man kommer upp i lite hastighet, säger han.

Tränar sex dagar i veckan

David Eriksson är svensk U23-mästare i cykelcross. Han tränar sex dagar i veckan och har tävlat internationellt i länder som Tyskland, Belgien och Spanien. Förra året kom han femma i Göteborgsgirots MTB-race. När han var yngre testade han massor av olika sporter, men cykling var det enda han tyckte var riktigt roligt.

– Det går fort och man får se mycket, säger han.

David Eriksson

Namn: David Eriksson

Ålder: 19

Bor: Toltorpsdalen i Mölndal

Gör: Arbetar på Cykelcity och cyklar för Göteborgs cykelklubb team Bliss Merida

Meriter: Svensk U23-mästare i cykelcross, femma i Girots MTB-lopp 2014

Älskar att cykla för att: – Det går fort och man får se mycket.