Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: "En väldigt aggressiv handling"

Ulf Åsgård är expert på gärningsmannaprofiler och psykiater, han menar att "bajsmannen" bland annat är ute efter en maktkänsla. Foto: Ulf Palm / Scanpix

Att ta sig in hos människor och utföra sina behov på deras toalett är ett extremt avvikande beteende,

Förmodligen är det en man som tycker om maktkänslan vid intrånget. Detta menar Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

– Det här är en väldigt aggressiv handling, säger han till GT.

Flera personer i en trappuppgång i Mariestad vittnar om samma händelse. Flera gånger när de kommer in i sin låsta lägenhet har någon varit där, gått på toaletten och struntat i att spola.

Markus Andersson, 25, är en av de som GT har pratat med. För honom slutade de ovälkomna besöken när han fick nytt lås till sin dörr. Men efter att det slutade hos honom har det börjat hos flera av hans grannar.

– Det är helt rubbat hur äckligt detta är, jag förstår att folk inte kommer att tro på detta. Men det har hänt. Flera gånger. Hos flera personer, säger han.

"Förslagen person"

Ulf Åsgård är psykiater och expert på gärningsmannaprofiler och tycker att det som händer i Mariestad är mycket allvarligt.

– Att genomföra detta är en väldigt aggressiv handling som man bör ta på största allvar. Det handlar om en förslagen person som vet när lägenhetsinnehavaren är borta och kanske också hur länge, säger han.

Förmodligen är det en man, men i detta fall är det inte lika lätt att utesluta att det också kan vara en person av det kvinnliga könet.

En känsla av makt

Han tror att det är någon som finns i närområdet och förmodligen är en udda fågel.

– En person som gör sådana här saker har nog svårt att dölja det. Det är inte ett fall där man kommer att säga "det kunde man inte tro", säger Ulf Åsgård.

Och motivet bakom gärningarna kan förmodligen knytas till en önskad maktkänsla, menar han.

– Det kan ju vara så att personen hyser agg mot någon, men i och med att flera har varit med om samma sak handlar det nog snarare om en maktkänsla. Det ger en väldig maktkänsla att genomföra detta.