Klubblokalen eldhärjades i Lysekil. Foto: Läsarbild
Klubblokalen eldhärjades i Lysekil. Foto: Läsarbild

Experten: "De vill inte dra till sig polisen"

Publicerad

Kriminella mc-gäng löser hellre konflikter internt än att prata med polisen.

Sedan de blodiga mc-krigen under 90-talet har det grova våldet generellt också minskat.

– Man vill helt enkelt inte dra åt sig polisär fokus, säger Sven Lindgren, expert på kriminella mc-gäng i region Väst.

Polisen misstänker att ett slagsmål på ett värdshus i Mellerud kan vara motivet till att Granit mc Lysekils klubblokal totalförstördes i en brand i december.

Att de inblandade inte pratar med polisen förvånar inte kriminalkommissarien Sven Lindgren.

Sven Lindgren är noga med att betona att det inte finns någon känd brandorsak gällande klubblokalsbranden i Lysekil.

"Försöker hitta en lösning"

Rent generellt säger han att bråk mellan undergrupperingar till de större kriminella mc-organisationerna numera ofta löses via diplomati uppifrån.

– Att man ogärna pratar med polisen är inget unikt för mc-organisationer, så är det väl i de flesta kriminella kretsar. Finns det en konlikt mellan olika mc-organisationer så försöker man lösa det genom att föra en diskussion och komma fram till en lösning, säger Sven Lindgren.

Anledningen till att mc-organisationerna använder mindre våld i dag jämfört med under 90-talet menar Lindgren är enkel.

– Ingen tjänar på att bruka onödigt våld. Det drar till sig polisär fokus som man av naturliga skäl inte är intresserad av.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER