Daniel Poohl på tidningen Expo. Foto: IBL
Daniel Poohl på tidningen Expo. Foto: IBL

Experten: "De vill ha en nazistisk diktatur"

Publicerad

Medlemmar i nazistiska Svenska motståndsrörelsen låtsades vara "trygghetsvärdar" på ett badhus i Kungälv i helgen.

Enligt Daniel Poohl på tidningen Expo är agerandet en del av "den nya, högerextrema trenden."

– Det är oerhört anmärkningsvärt att en nazistisk grupp som vill ha en nazistisk diktatur kan få gå runt i ett kommunalt badhus och uppträda som en garant för säkerhet, säger han.

I lördags gick flera personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen in på badhuset i Kungälv. Där tog de på sig tröjor med texten "trygghetsvärd" på – utan att bli avvisade av personalen.

Daniel Poohl, chefredaktör på antinazistiska tidskriften Expo, säger att det är en ovanlig aktion som organisationen begick i Kungälv.

– Det sticker ut för att man är så mycket bland allmänheten. Det är en organisation som gjort sig känd för attacker mot politiska motståndare. För inte så länge sedan var man inblandad i en attack mot polisen i Stockholm, säger Daniel Poohl, och fortsätter:

– Så ordet "trygghetsvärd" är en ganska ironisk beskrivning av sig själva.

"Bör väl fundera"

Expos chefredaktör menar att nazistorganisations agerande går att koppla till den debatt som uppstått efter flera larm om sexuella ofredanden i bassänger runtom i Sverige.

– Den nya högerextrema trenden är att olika typer av medborgargarden kliver in där man menar att samhället har svikit, säger Daniel Poohl.

Han är kritisk till personalens agerande på badhuset i Kungälv.

– Jag kan tycka att det är oerhört anmärkningsvärt att en nazistisk grupp som vill ha en nationalsocialistisk revolution och förändra vårt samhälle till en nazistisk diktatur kan få gå runt i ett kommunalt badhus och uppträda som en garant för säkerhet och trygghet, säger Daniel Poohl.

Hur ska man göra för att motverka att sådant här sker igen?

– Det räcker väl med att ha koll på vem som springer runt där. Är det någon som springer runt i T-shirt med texten "trygghetsvärd" på som inte är anställd bör man väl fundera bland personalen om vad de här gör där överhuvudtaget.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER