Jonas Wahlström chef för Skansenakvariet.
Jonas Wahlström chef för Skansenakvariet.

Experten: De kan lätt bryta av alla dina ben

Publicerad
Uppdaterad
Attacken på djurskötaren överraskar Skansenakvariets vd Jonas Wahlström.
- Det är väldigt förvånande. Orangutanger är normalt lugna, snälla och sävliga, säger han.
Ingen vet varför den 19-åriga orangutangen Bako överföll den extremt rutinerade djurskötaren. Det är väldigt ovanligt att en orangutang ger sig på människor. - Så vitt jag vet har en djurskötare aldrig råkat ut för det här tidigare i Sverige, säger Jonas Wahlström. Den stora anledningen till att skötarna inte har någon som helst fysisk kontakt med de vuxna orangutangerna är att aporna är fruktansvärt starka. - De har åtminstone tre till fyra gånger en mans styrka. Om de sträcker ut handen och hälsar i största vänlighet riskerar man att bryta alla benen för att de har sån styrka, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER