Multiresistenta bakterier är ett globalt hot mot folkhälsan – och nu drar Göteborgs universitet i gång ett mångmiljonprojekt för att bakterierna ska kunna bekämpas. Foto: Lisa Mattisson ExpMultiresistenta bakterier är ett globalt hot mot folkhälsan – och nu drar Göteborgs universitet i gång ett mångmiljonprojekt för att bakterierna ska kunna bekämpas. Foto: Lisa Mattisson Exp
Multiresistenta bakterier är ett globalt hot mot folkhälsan – och nu drar Göteborgs universitet i gång ett mångmiljonprojekt för att bakterierna ska kunna bekämpas. Foto: Lisa Mattisson Exp
Lyckas forskarna inte forskarna med det är domedagsprognosen total. "Om tio år kan man dö av en dålig tand, om det inte händer någonting", säger universitetslektorn Mate Erdelyi. Foto: KRENARE MEHMETILyckas forskarna inte forskarna med det är domedagsprognosen total. "Om tio år kan man dö av en dålig tand, om det inte händer någonting", säger universitetslektorn Mate Erdelyi. Foto: KRENARE MEHMETI
Lyckas forskarna inte forskarna med det är domedagsprognosen total. "Om tio år kan man dö av en dålig tand, om det inte händer någonting", säger universitetslektorn Mate Erdelyi. Foto: KRENARE MEHMETI
Enligt Världshälsoorganisationen är multiresistenta bakterier ett globalt hot mot folkhälsan. Foto: Richard Ström /ExpressenEnligt Världshälsoorganisationen är multiresistenta bakterier ett globalt hot mot folkhälsan. Foto: Richard Ström /Expressen
Enligt Världshälsoorganisationen är multiresistenta bakterier ett globalt hot mot folkhälsan. Foto: Richard Ström /Expressen

Experten: Dålig tand kan döda dig om tio år

Publicerad

Multiresistenta bakterier är ett globalt hot mot folkhälsan – och nu drar Göteborgs universitet i gång ett mångmiljonprojekt för att bakterierna ska kunna bekämpas.

Lyckas forskarna inte med det är domedagsprognosen total.

– Om tio år kan man dö av en dålig tand, om det inte händer någonting, säger universitetslektorn Mate Erdelyi.

Enligt Världshälsoorganisationen är multiresistenta bakterier ett globalt hot mot folkhälsan.

Antalet bakterier som överlever trots att de behandlas av antibiotika bara ökar – och enligt Göteborgs-Posten dör varje år 700 000 människor runtom i världen på grund av resistenta bakterier.

Om 35 år väntas den siffran vara mer än det tiodubbla – och problemet är akut.

"Vi är tillbaka på 1800-talet"

Mate Erdelyi, lektor vid Göteborgs universitet, går ut och varnar för att någonting måste till inom forskningen.

Och det nu.

– Risken är att vi om fem eller tio år inte har något botemedel mot bakteriella infektioner. Då är vi tillbaka på 1800-talet ur ett medicinskt perspektiv, säger Mate Erdelyi.

Han förklarar att resistenta bakterier utgör ett "jättestort problem."

– Man vill inte skrämmas för mycket, men om tio år kan man dö av en dålig tand om det inte händer någonting. Alla de kirurgiska ingripanden vi gör i dag blir helt omöjliga, säger Mate Erdelyi, som utvecklar sin domedagsprognos:

– Att föda barn blir återigen väldigt riskabelt. I princip alla bakteriella infektioner kan leda till döden. Det är som att vi inte kommer ha någon antibiotika.

Kostar många miljoner

Därför satsar Göteborgs universitet nu stora pengar på att motverka resistenta bakterier. GP skriver att man under de kommande sex åren avsätter 50 miljoner kronor för ett stort forskningsprojekt i ämnet.

Mate Erdelyi leder ett av delprojekten.

– Det är ett väldigt, väldigt brett projekt. Vi sätter upp ett center för antibiotikaresistent där 30 forskargrupper är involverade. Målet är att hitta sätt att bekämpa bakterier. Och att vi minskar de processer som gör att bakterier blir resistenta mot de existerande läkemedlen, säger han.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER