Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NMR:s fiasko: ”Gick stukade ur det här”

NMR-ledaren Simon Lindberg under lördagens demonstration som senare greps och anhölls misstänkt för våldsamt upplopp.
Foto: NORA LOREK
NMR-ledaren Simon Lindberg längst till vänster i bild.
Fredrik Vejdeland, en av NMR:s veteraner.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Vera Oredsson, veteran inom svensk nazism.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Utebliven demonstration, färre deltagare än utlovat, ledaren Simon Lindberg greps och bråk med polisen. 

För NMR blev kraftsamlingen i Göteborg ett bakslag, enligt Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidningen Expo.

– Kaxigheten gjorde att de föll ännu hårdare, säger Leman.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hade inför Göteborgsdemonstrationen byggt upp förväntningarna rejält under parollen "revoltera mot förbrytarna". Marschen skulle bli nazistgrupperingens största hittills och ledningen talade om 1000 demonstranter.

Redan på fredagen började motgångarna för NMR när två tyska nazister greps på Landvetter med knivar i sitt bagage. Nazisterna släpptes vid 18-tiden på lördagen.

På lördagsförmiddagen samlades nazisterna på parkeringen till Ica Maxi på kommungränsen mot Mölndal i stället för den anvisade platsen nära Scandinavium i centrala Göteborg. 

Men marschen in mot stan fick ett abrupt slut. 

LÄS MER: Våldsamt tumult vid demonstrationerna 

Fredrik Vejdeland, en av NMR:s veteraner.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

NMR-ledaren greps

När nazisterna försökte avvika från den väg som polisen anvisat dem blev det tumult – som polisen slog tillbaka. Flera personer greps, bland dem NMR-ledaren Simon Lindberg.

Polisen slog sedan en järnring runt NMR:arna nära parkeringsgaraget till Ica Focus i centrala Göteborg. Under de timmar av stillastående som följde höll bland andra tongivande NMR:are som Pär Öberg och Fredrik Vejdeland tal från luckan på en liten lastbil.

Pär Öberg berättade i sitt tal om kravet på att NMR:arna inte skulle flytta på sig från Ica Focus förrän ledaren Simon Lindberg släppts.

Släpptes Simon Lindberg vid Ica Focus?

– Nej, vi förhandlar inte, sa Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst.

Talen kretsade i övrigt kring marschens tema – där NMR:arna pekade ut ett antal välkända samhällsprofiler som "förbrytare". Bland dessa namn som syntes på plakat hos nazisterna fanns statsminister Stefan Löfven, kulturminister Alice Bah Kuhnke, C-ledaren Annie Lööf, förra S-ledaren Mona Sahlin, författaren Göran Rosenberg och finansmannen Jacob Wallenberg.

LÄS MER: Ygeman: "Polisen gjorde ett bra jobb" 

Vera Oredsson, veteran inom svensk nazism.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

89-årig nazistveteran

Den gripne Lindberg, Öberg och Vejdeland var inte de enda tongivande nazisterna i tåget. I leden fanns också Pär Sjögren, som i förra veckan tog plats som ordinarie kommunfullmäktigeledamot i Borlänge på ett SD-mandat, och Martin Saxlind, som nyligen blev chefredaktör för NMR:s nättidning Nordfront, som är deras främsta propagandakanal.

Bland nazisterna fanns också 89-åriga Vera Oredsson, som är en verklig veteran inom svensk nazism. Under några år på 1970-talet ledde hon nazistiska Nordiska rikspartiet och hon var sedan en viktig gestalt inom svensk nazism tillsammans med sin make Göran Assar Oredsson.

Vid 17-tiden på lördagen ledsagades nazisterna av polis ut ur centrala Göteborg och tillbaka till parkeringsplatsen i Mölndal – utan att ha genomfört sin tillståndsgivna marsch.

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidningen Expo, säger om NMR:s dag i Göteborg:

– De gick stukade ur det här.

Leman pekar bland annat på att NMR höjt förväntningarna kraftigt genom att gå ut med att marschen i Göteborg skulle bli den största hittills, med över 1000 deltagare. Nu landade siffran på mellan 500 och 700.

– Detta trots att resten av vitmaktmiljön ställt upp bakom dem. Alla har gjort reklam för dem och att det har varit en sån hype kring det. 

TV: Unika bilder – nazister stöter ihop med polisen 

Pär Öberg, presstalesman som sitter i NMR:s riksråd, och Pär Sjögren, chef för NMR:s så kallade näste 5 som omfattar Dalarna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Ett gift i organisationen"

NMR har också skruvat upp tonläget rejält mot polisen och övriga samhället inför lördagens marsch.

– Den här sturskheten mot polisen – att man minsann går dit man vill gå, att man sagt att man kanske ska trotsa det här beslutet om demonstrationstillståndet. Vad ledde det till? NMR var aggressiva men de fick bara betala ett högt pris för det. De fick inte gå sin demonstration på grund av sin aggressivitet, säger Leman.

För grupperingar som NMR är sådana här marscher viktiga, ur propagandasynpunkt men också för den interna moralen. Jonathan Leman pekar på att NMR har haft medvind de senaste åren där stora delar av vitmaktrörelsen slutit upp bakom dem. 

– Det är så i alla politiska rörelsen, oavsett om de är extrema eller inte, att när det går bra, då är det stor pepp och man ifrågasätter inte sina ledare. Men när det går dåligt då kan det sprida sig som ett gift i en organisation, säger han.

Expressen har efter demonstrationen sökt NMR:s presstalesman Pär Öberg, som också leder deras parlamentariska del. Till NMR:s egen nättidning Nordfront säger Öberg att lördagens demonstration ändå var så begränsad i förväg. Han tillade också att det här var sista gången som de tänker söka demonstrationstillstånd.

LÄS MER: Britta Svensson: Det är vidrigt bortom allt 

Pär Öberg leder NMR:s parlamentariska del.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Nazister på plats i Göteborg

√Simon Lindberg, 34

Ledare för NMR i Sverige. Var tidigare engagerad i Nationalsocialistisk front. Tidigare dömd för brott men ostraffad de senaste åren. Åtalades för några veckor sedan för hets mot folkgrupp – ett brott han nekar till.


√Pär Öberg, 46

Presstalesman som sitter i NMR:s riksråd. Sitter också i kommunfullmäktige i Ludvika, på ett SD-mandat. Friades 2015 för hets mot folkgrupp. Leder NMR:s parlamentariska del.


√Fredrik Vejdeland, 38

En av NMR:s veteraner, bor i Kungälv utanför Göteborg. Ingår sedan flera år i riksrådet. Som tidigare utgivare för Nordfront har han fällts flera gånger för hets mot folkgrupp.


√Pär Sjögren, 37

Chef för NMR:s så kallade näste 5 som omfattar Dalarna. Dömd vid ett flertal tillfällen bland annat för brott mot knivlagen, olaga hot, hemfridsbrott och misshandel. Sjögren sitter som ledamot på ett SD-mandat i Borlänges kommunfullmäktige. 


√Vera Oredsson, 89

Veteran inom svensk nazism. Föddes i Tyskland och var med i Bund Deutscher Mädel, en flickmotsvarighet till Hitler Jugend. Kom till Sverige 1945. Gifte sig med nazistledaren Sven-Olov Lindholm och byte sedan nazimake till Göran Assar Oredsson som hon under flera decennier ledde Nordiska rikspartiet tillsammans med.