Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: Gäng rekryterar barn som är under tio år

Bland annat poliser har intervjuats för undersökningen. Poliserna på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Barn som är så unga som åtta år rekryteras av kriminella gäng i Göteborg och det saknas övergripande metoder för att komma tillrätta med hur kriminella nätverk påverkar situationen för boende.

Det är några av slutsatserna som dragits efter en stor undersökning gjord om Göteborgs särskilt utsatta områden, skriver Göteborgs-Posten.

Maria Wallin, utvecklingsledare för det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet i Göteborgs särskilt utsatta områden, har intervjuat 200 personer som arbetar i dessa områden. Intervjupersonerna, däribland poliser, fritidsledare och skolpersonal, har fått berätta hur de upplever att läget är.

Wallins slutsats är att det saknas övergripande metoder för hur samhället ska komma tillrätta med hur kriminella nätverk påverkar vardagen för människorna som bor i områdena. Intervjuerna gav en bild av hur det kan se ut när unga människor dras in i kriminella nätverk.

– Det går kanske inte riktigt till som en del tänker sig att det kommer någon kriminell och säger ”nu ska du vara med oss”. I stället handlar det om att man kanske säger till en åttaåring ”Kan inte du springa bort med det här paketet till killen som är där” och så får barnet en 50-lapp eller en godispåse, säger Wallin till tidningen.

”Behövs speciella insatser för hela familjen”

Hon säger att intervjuerna visade att föräldrar som försökt förhindra att deras barn sugs upp av gängen har utsatts för påtryckningar.

– Det påverkar hur vi ska jobba med familjen när vi ska hjälpa barnet ut ur den miljön. Det är kanske så att det behövs speciella insatser för hela familjen, säger Wallin till tidningen.

Intervjuerna ska bidra till att bygga en kunskapsbank med syftet att ta fram metoder för hur problemen i områdena ska kunna bekämpas.

– Det vi har problem med är att kriminella individer och kriminella system har fått ta så stort utrymme och makt över de här områdena. Nu måste vi hitta metoder för att minska konsekvenserna av det, säger Wallin till tidningen.