Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: ”Fler vargrevir väntas i Västsverige”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Arkivbild. Nya vargrevir är att vänta i Västsverige.
Foto: KLEJBUK SZCZEPAN / ADOBE STOCK

Länsstyrelsen har konstaterat att ett vargpar i Ulricehamns kommun fått minst fem valpar.

Det i sin tur innebär att nya vargrevir är att vänta i bland annat Västsverige, skriver P4 Sjuhärad.

– Valparna växer ju och efter ett år lämnar de reviret, säger Olof Liberg, docent och forskare vid forskningsnätverket Skandulv, till radion. 

Under onsdagen kunde länsstyrelsen i Västra Götaland konstatera att ett vargpar i Ulricehamns kommun fått minst fem valpar.

Det var initialt ett besked som skapade oro hos boskapsägare i trakten. 

– Vad gäller nötkreatur är det kalvarna och inte fullt uppvuxna ungdjur som löper större risk. Antalet hästar som attackeras är inte ens en per år. Det är relativt ovanligt. Sen har vargen en otrevlig benägenhet att ge sig på hundar som träder in i vargreviret, så som jakthundar. Vargarna uppfattar hunden som en konkurrent, sa Olof Liberg docent och forskare vid forskningsnätverket Skandulv, till P4 Sjuhärad då

Arkivbild. En varg på Orust har dödat runt 35 får.
Foto: FRITZ SCHIBLI

”Nya revir”

Nu kan vargexperten meddela att det finns chans till utökade vargrevir i västra och södra Sverige när de nya valpungarna vuxit upp.

– Valparna växer ju och efter ett år lämnar de reviret. Det är en stor sannolikhet att man får nya revir runtom det första föräldrareviret, säger Olof Liberg till P4 och fortsätter:

– Skulle i alla fall en av föräldrarna överleva till hösten är valparna stora nog att klara sig själva. Då har vi en ny grupp vargar i bland annat Västra Götaland.

Vargar i Västsverige har sedan tidigare skapat debatt. En varg som härjat på bland annat Orust och Tjörn har dödat över 35 får. Länsstyrelsen har därför beslutat att den vargen ska skjutas. 

SE FLER NYHETER: ”Behöver aldrig reflektera över pengar, det är lyxigt”

Gert Wingårdh ritar de rikas jättevillor: "fler har blivit ekonomiskt starka"