Olycksbussen underkändes för fel på höger hjullager vid två tidigare tillfällen. Foto: NISSE SCHMIDT/TTOlycksbussen underkändes för fel på höger hjullager vid två tidigare tillfällen. Foto: NISSE SCHMIDT/TT
Olycksbussen underkändes för fel på höger hjullager vid två tidigare tillfällen. Foto: NISSE SCHMIDT/TT
Platsen där bussen körde av vägen. Foto: Matilda NybergPlatsen där bussen körde av vägen. Foto: Matilda Nyberg
Platsen där bussen körde av vägen. Foto: Matilda Nyberg

Expert: Bromsspåren visar fel på bussens hjul

Publicerad

Olycksbussen underkändes för fel på höger hjullager vid två tidigare tillfällen.

Nu tyder de svarta bromsspåren - som visar bussens väg ned i diket - på att samma fel kan ha uppstått på nytt.

– Det måste vara ett mekaniskt fel som gör att det blir sådana här spår, det är inte föraren som bromsar, säger Lennart Strandberg, professor emeritus i färdsäkerhet vid Linköpings universitet.

De svarta däckspåren på högerkanten längs E45 visar tydligt hur bussen med de 52 åttondeklassarna viker in mot vägrenen för att tillslut gå ut i diket och välta i närheten av Siksjön två mil söder om Sveg.

Olyckan utreds nu av så väl polisen som av Trafikverket och Statens haverikommission för att fastställa vad som orsakade att tre ungdomar dog och flera andra skadades svårt.

Busschauffören har i ett samtal med Göran Mellström, vd för Bergkvara buss som olycksbussen tillhörde, förklarat att han inte upplevde något fel på fordonet utan att det troligen var en dålig vägbana med flera besvärliga tjälskott som gjorde att bussen gick ur kurs.

Samtidigt har det kommit fram att bussen vid två tillfällen underkänts vid besiktningen under hösten förra året på grund av misstänkta fel med hjullagret på höger sida av framaxeln.

Hjullagret kan ha fallerat

Lennart Strandberg, professor emeritus i färdsäkerhet vid Linköpings universitet som tidigare bland annat arbetat vid statliga Väg- och transportforskningsinstitutet och även deltagit i flera olycksutredningar, har närstuderat Expressens bild som visar bromsspåren. 

Det finns enbart spår från höger sida av bussen, eftersom fordonet dessutom har dubbla hjul där bak går det att konstatera att det enda synliga bromsspåret kommer från höger framhjul. Det innebär enligt Lennart Strandberg ett tydligt tecken på att hjullagret kan ha fallerat.

– Ett hjullager som håller på att skära ihop innebär att det hjulet går tyngre. Det fungerar ungefär som om du bromsar på enbart höger framhjul, men bromsarna behöver inte alls vara inblandade. Föraren har förmodligen inte alls rört bromsarna i det här inledande skedet utan hjulet bromsas av hjullagret och inte av skivbromsarna, säger Lennart Strandberg.

 

LÄS MER: Busschauffören misstänkt för brott 

 

Försökte troligen styra upp på vägen

Han tror att det som busschauffören upplevt som ojämnheter i vägen troligen varit hjullagret som börjat krångla:

– Det kärvar till och så släpper det, och det här innebär att bussen girar till litegrann och blir vinglig. Det kan ju olycksföraren ha uppfattat som ojämnheter i vägen som får bussen att gunga, men det kan mycket väl vara så att det här hjullagret kärvat mer och mer och till slut så stack det i väg.

När höger hjul bromsas utsätts fordonet för ett vridmoment som gör att båda hjulen automatiskt styr åt höger och i det här fallet fortsatte ut i diket. Bilder på olycksbussen visar hur den främre delen av bussen ligger längre upp i diket än den bakre delen - vilket kan innebära att chauffören försökt häva högergiren och styra tillbaka upp på vägbanan innan hela bussen välte.

– Bussen ligger på högersidan, men framänden har kommit upp så föraren har styrt för att ta sig tillbaka till vägen - men eftersom sidkrafterna blir så stora i diket så välter han. Det är en väldigt normal reaktion och en ganska vanlig konsekvens att fordonet voltar när man försöker ta sig upp på vägen igen, säger Lennart Strandberg.

"Inget påvisar teknisk fel"

Bergkvara buss uppgav på onsdagen att det i nuläget inte finns några tecken på tekniska fel på bussen.

 

LÄS MER: Bussolyckan utreds av polis och Trafikverket

 

"Ingenting påvisar hittills att det förelåg något tekniskt fel på fordonet. Det har spekulerats om besiktningsprotokoll. De omtalade hjullagren byttes ut den 11 november 2016. Fordonet har därefter fått ett fackmannamässigt besiktningsgodkännande" skriver företaget i ett pressmeddelande.

Enligt Aftonbladet ska olycksbussen ha kört 570 mil med ett fel trots att den underkänts av besiktningen. Först efter en och en halv månad ska felet ha godkänts av Bergkvarabuss egen verkstad.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER