Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om Billdalsfallet: ”Han trodde han skulle klara sig”

Hösten 1995 utsattes en liten flicka för en grov våldtäkt i Billdal. Foto: POLISEN

Hösten 1995 utsattes en 8-årig flicka för en grov våldtäkt i Billdal. 

På lördagen, 24 år sedan överfallet, häktades en flerbarnsfar i 60-årsåldern misstänkt för brottet.

– Det är så obegripligt förfärligt så att man förstår inte vem det är man har levt med, säger mannens exfru, som hade en relation med honom när brottet begicks.

– Han hade nog trott att han skulle klara sig. Nu gjorde han inte det och det var ju för jävla väl om du frågar mig, säger Leif GW Persson om fallet till Aftonbladet.

För nästan 24 år sedan, den 14 september 1995, var en åttaårig flicka på väg hem från skolan i Billdal, söder om Göteborg, när hon drogs in i skogen av en okänd man. I skogen våldtogs och misshandlades flickan, bland annat fick hon utstå kraftigt våld mot ansiktet.

Gärningsmannen lämnade DNA-spår efter sig och genom åren har ett hundratals personer topsats i jakten på en DNA-träff – och i veckan verkar den alltså ha kommit.

Av polisens pressmeddelande framgår att den misstänkte mannen, en Västsvensk flerbarnsfar i 60-årsåldern, kallades till polisen för att bli topsad. Men mannen dök aldrig upp. När polisen åkte till mannens bostad var den tom, men han kunde senare gripas i Halland efter ”intensivt spaningsarbete” och fördes till polishuset i Göteborg.

Enligt polisen är det mannens DNA som anträffades på offret 1995.

 

Polisen om offret: ”Hon är stark”

Under torsdagen anhölls mannen, på fredagen begärdes han häktad och under lördagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt.

– Det är klart att det känns bra, både för alla som har arbetat med det här och anhöriga och målsäganden, säger Anders Eriksson, chef för polisens kalla fall-grupp i Göteborg.

Under veckan har polisen haft fortlöpande och intensiv kontakt med kvinnan som utsattes för den brutala våldtäkten när hon bara var ett litet barn.

Under veckan har polisen haft fortlöpande och intensiv kontakt med brottsoffret. Det berättar Anders Eriksson, chef för polisens kalla fall-grupp i Göteborg.Foto: MARIA DAHLIN

– Hon är stark och har hela tiden tyckt att det känns bra att vi jobbar med det här och försöker hitta den skyldige. Men det är klart att det här väcker känslor hos henne och hennes anhöriga, det kan ju bli så att det kommer en jobbig period nu om de har lagt detta bakom sig i hög utsträckning, säger Eriksson.

GW: ”Mina gratulationer till Göteborgssheriffen”

Leif GW Persson var bosatt i Göteborg när utredningen startades och blev inblandad och tillfrågades om att bistå polisen, säger han till Aftonbladet. 

– På den tiden var jag professor i polisforskning. De ringde mig från utredningen och frågade om jag var intresserad. Så jag var ute och spanade med snutarna och var med vid några förhör.

Han säger att han utredningsläget till en början verkade bra – men att den tyvärr fastnade. Enligt GW är sådana fall där gärningsmännen hittas så pass sent ovanliga i Sverige. 

Leif GW Persson var med under några förhör i utredningen.Foto: OLLE SPORRONG

– Han hade nog bestämt sig för att det här kommer jag att fixa, det vill säga klara sig undan. Han hade nog trott att han skulle klara sig. Nu gjorde han inte det och det var ju för jävla väl om du frågar mig. Ingen är gladare än jag, säger GW Persson och fortsätter: 

– Det är ytterst få grova våldsbrott som klaras upp på det här viset. Framför mina gratulationer till Göteborgssheriffen från en som var med i inledningsskedet där.

Exfrun: Psykisk misshandel

Den häktade mannen har varit gift med ett antal kvinnor under årens lopp och har barn med mer än en av dem. 

En av hans exfruar, med vilken mannen har flera barn, nåddes av beskedet om våldtäktsmisstankarna under fredagen. Hon berättar:

– Det är så obegripligt förfärligt så att man förstår inte vem det är man har levt med, säger hon.

– Jag är fortfarande i chock.

Exhustrun, som träffade mannen några år innan våldtäkten, berättar att mannen var charmig och trevlig till en början. Men snart började han visa upp andra och betydligt otäckare sidor.

Exfrun om mannens förvandling

– Emellanåt var han normal, men också labil. Han blev mer och mer hämndlysten och kunde ofta känna sig personligt kränkt. Om någon tutade i trafiken kunde han bli vansinnig. Jag kan komma på flera saker nu som var besynnerliga.

Hon beskriver en värld av psykisk terror innanför hemmets fyra väggar. Hon och barnen ”tassade på tå” för att inte utlösa ett av alla vredesutbrott.

– Det var psykisk misshandel. Om jag till exempel pratade med en väninna i telefonen, kunde jag skynda mig att lägga på när han kom in i rummet. Han hade ett stort kontrollbehov. Men egentligen var det först när jag kom därifrån som jag förstod hur han styrde hela familjen.

Flickan släpades in i ett skogsområde, där hon våldtogs och misshandlades. Foto: Polisen

Dömd för barnmisshandel

Droppen som fick bägaren att rinna över var när mannen började misshandla parets äldste son – ett brott som han även dömdes för 2008.

Det var efter att sonen sagt till skolpersonalen att hans pappa slog honom som det hela rullades upp. Enligt domen ska pappan bland annat ha skendränkt sonen – tryckt hans huvud under vattnet i badkaret – och satt sig över hans kropp och på hans huvud.

Straffet blev villkorlig dom och samhällstjänst.

– Man kommer till en vändpunkt. Det gick väl an när det bara var jag, men när det går ut över barnen då är det bara att ta sig samman och ta sig därifrån, säger exfrun.

Paret skilde sig, och enligt exhustrun har barnen i princip inte haft någon kontakt med sin pappa sedan dess. 

– Tack och lov, känner jag i dag. Vi pratade i går, jag och barnen. De blev alldeles chockade, även om de inte har haft någon kontakt. Det är bortom allt på något sätt. 

Upplevde du någonsin att han dolde någonting?

– Det är jättesvårt att säga. Men inte något sådant här, det är på en helt annan skala. Det är fullständigt chockartat. Fullständigt obegripligt.

Enligt SVT Nyheter Väst förnekar den misstänkte mannen brott. GT har vid flera tillfällen sökt den misstänkte mannens försvarsadvokat.