Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Exfrun som avslöjade den stora muthärvan

Det var exfruarna som avslöjade mutbrotten som nu lett till att Stefan Allbäck får stå till svars. En av dem var Lena Larsson.Foto: Anders Ylander

Det var exfruarna som avslöjade mutbrotten som nu lett till att Stefan Allbäck får stå till svars.

En av dem, Lena Larsson, finns på plats i Göteborgs tingsrätt just nu.

– Mutåtalet började som en silverskål och slutade med en silvernål, sa hon innan hon steg in i rättssalen.

Lena Larsson var tidigare gift med Sune, en pensionerad tjänsteman från Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.

GT kunde 2010 avslöja mutskandalen efter att Lena Larsson gått ut och berättat om exmakens kontakter med byggmästaren Stefan Allbäck, som i sin tur misstänktes för bestickning.

Hon såg hur märkliga fakturor flödade i deras hushåll.

– Jag kunde ju aldrig tro att det skulle bli en sådan jätteskandal av detta, sa Lena Larsson i en intervju ett år efter avslöjandet. Jag ville ju bara ha riktiga fakturor på mitt hus!

På torsdagsmorgonen var hon tidigt på plats i Göteborgs tingsrätt för att senare sätta sig på åhörarbänken inne i rättssalen där Stefan Allbäck och exmaken står åtalade i muthärvan.

Lena Larsson fanns på plats, i svart blus och leopardmönstrade byxor, eftersom hon ska medverka i ett bokprojekt som handlar om muthärvan.

När Stefan Allbäck förhördes skrattade hon högt.

Hur tycker du att mutaffären har utvecklats från det att du slog larm tills dess att Allbäck sitter här i rättssalen i dag?

– Det finns ett uttryck som säger att man börjar med en knappnål och slutar med en silverskål, säger Lena Larsson. När det gäller den här affären är det precis tvärtom, den börjar med en silverskål och slutar med en knappnål!