Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-politiker åtalas för förfalskade bygglov

Så många brott anmäldes i Västsverige.
En före detta politiker i Lysekil står åtalad, misstänkt för två fall av grov trolöshet mot huvudman och för två fall av grov urkundsförfalskning.Foto: MIKAEL BERGLUND

En före detta politiker i Lysekil står åtalad för att ha förfalskat bygglovshandlingar för två familjer i staden.

De drabbade familjerna startade byggprojekt, ovetandes om att det i lagens mening rörde sig om svartbyggen.

– Det får stora konsekvenser för familjerna som litat på den här personen och fått bygglov och startbesked, säger åklagaren Alexandra Östberg Giraldo.

Strax före jul förra året granskade Lysekils plan- och byggnadsavdelning ett nybygge i ett av stadens villaområden.

Anledningen var att en granne klagat på att ett garagebygge i området var ovanligt omfattande rent storleksmässigt, samtidigt som det stod väldigt nära tomtgränsen.

Den familj som påbörjat byggnationen av garaget visade då upp ett beslut om bygglov från kommunen där alla mått och bestämmelser noggrant fanns nedtecknade och redovisade.

Men i själva verket var inte bygglovet från kommunen.

I stället hade det utformats som en av kommunens handlingar och det diarienummer som fanns nedtecknat gick till helt annat ärende. Något bygglovsärende kopplat till familjen fanns inte ens registrerat hos kommunen.

I början av januari i år kunde GT avslöja att händelsen polisanmälts av kommunen, efter att man utrett ärendet under en tid.

Kommunen överraskades

I samband med GT:s avslöjande berättade Lysekils kommuns samhällsbyggnadschef Per Garenius att man från kommunens sida blev tagna på sängen.

– Det har dykt upp som en total överraskning för oss, sa Garenius då.

I början av januari i år kunde GT avslöja att händelsen polisanmälts av kommunen, efter att man utrett ärendet under en tid.Foto: MIKAEL BERGLUND

Utredningen fortsatte att titta närmare på familjens kontakter med en person som vid tillfället var politiker i kommunen. Redan då misstänkte man att personen i fråga erbjudit sig att ordna med familjens bygglovsansökan.

– Jag hoppas ju innerligt att det endast är det här fallet som kommit upp. Det hoppas jag innerligt, sa Garenius då.

GT kunde då avslöja att härvan var mer omfattande än vad Garenius hoppats på. Två andra familjer i Lysekil hade nämligen drabbats på samma sätt. Också de hade haft kontakt med den dåvarande politikern.

– Jag litade helt och hållet på honom och hade inte varit med i en byggprocess tidigare. Han sa att han hade fått papprena och att jag kunde sätta i gång, berättade uppdragsgivaren som däremot aldrig fick något bygglov på papper från politikern.

Byggloven var förfalskade

Bygget inleddes. Men en bit in i byggprocessen uppmärksammade kommunen dem på att något bygglov inte fanns. Vilket ledde till ett rejält vite. 

Nu är mannen, som avslutat sitt uppdrag som politiker i kommunen, misstänkt för två fall av grov trolöshet mot huvudman och för två fall av grov urkundsförfalskning.

Han står nu åtalad vid Uddevalla tingsrätt.

I förhör med polis berättar en bygglovshandläggare på kommunen, som tog del av de bygglovshandlingar som personen utfärdat under utredningen, att de rörde sig om förfalskningar.

– Det som stämmer överens är sidhuvud och sidfoten, i övrigt stämmer inte texten, säger bygglovshandläggaren.

Den utsättningskarta som fanns som en del av handlingarna var också uppenbart fingerad, enligt vad bygglovshandläggaren uppgav i förhöret.

– Den utsättningskartan är ren fake, säger bygglovshandläggaren i förhöret.

”Som en blixt från en klar himmel”

Kammaråklagare Alexandra Östberg Giraldo konstaterar att de familjer som börjat bygga på falska premisser påverkats.

– Det får stora konsekvenser för familjerna som litat på den här personen och fått bygglov och startbesked. Sedan i efterhand kommer det fram att man har byggt olagligt, säger hon.

En uppfattning som också delas av den bygglovshandläggare som mött familjen efter att det uppdagats att bygglovshandlingarna var förfalskade.

– De var ju förtvivlade. Det damp ju ned som blixt från en klar himmel. De hade ju redan rest garaget och trodde att de hade gjort rätt, säger handläggaren i polisförhör.

Misstänkte mannen: ”Fruktansvärt dumt”

Vilket straff Östberg Giraldo yrkar på är inte fastställt.

– Nej, vi får se vad som framkommer under förhandlingen, säger hon.

Bevisläget beskriver hon som gott.

– Det som jag kan säga om det är att mycket av det som jag har påstått har den åtalade personen vidgått. Han har gått med på händelseförloppet i stort, hon.

Den misstänkte mannen har medgett att han förfalskat handlingar, men nekar till brott, då han menar att de familjer som drabbats inte skadats av det han gjort.

– Det har aldrig varit någon ambition att skada någon, jag har aldrig fakturerat någon jag har aldrig begärt en krona, säger den misstänkte mannen i förhör och fortsätter:

– Jag förstår ju att det är fel att göra det och att det är fruktansvärt dumt och jag förstod ju även vad som skulle hända när detta kom fram.