Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen övervakade exfrun innan mordet

Hon hedersmördades – för att ha lämnat maken
Mannen döms.
Offrets jacka. Foto: Polisen
Ett vapen som mannen hade och misshandlade exhustrun med.Foto: Polisen
Mordvapnet var en kniv.Foto: Polisen

Han spanade på sin exfru – och överföll henne när hon skulle slänga sopor.

Nu döms mannen till livstids fängelse för ett dåd som Göteborgs tingsrätt beskriver som ”besinningslöst”.

Åklagaren har hela tiden hävdat att det är ett hedersmord – och ingen hade lyssnat på kvinnan när hon tidigare slagit larm om sin situation.

Kvinnan hittades vid en återvinningscentral i Mölnlycke, nära en parkeringsplats, den 21 december 2018.

Hon var svårt skadad av knivhugg och fördes med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. 

En man i 50-årsåldern, hennes exmake, klev genast fram som misstänkt sedan han kort efter dödsfallet ringt polisen och tagit på sig dådet. 

Kvinnan fick slag med en pistol, som aldrig avfyrades, och ett flertal knivhugg. 

Spanade på hustrun

Göteborgs tingsrätt beskriver det dödliga våld han utsatte sin före detta fru för som ”besinningslöst” – och i domen framgår det hur mannen övervakat kvinnan innan han attackerade henne.

Innan mordet köpte han en bil som han, skriver Göteborgs tingsrätt, ”på olika sätt anpassat för att kunna använda den i bl.a. observationssyfte”.

Den aktuella dagen väntade han tidigt på morgonen på kvinnan vid sopstationen och när hon dök upp gick han till attack.

Åklagaren: Hedersmotiv

Åklagaren Lotta Nielsen menar att mordet var hedersrelaterat. Den avlidna kvinnan var tidigare gift med den irakiskkurdiske mannen. De hade skilt sig och hon hade gift om sig med en ny svensk man. 

– De har varit gifta med varandra och sedan har kvinnan gift om sig med en ny man. Jag påstår att motivet för den här gärningen har varit att återställa den hedern som då ska ha gått förlorad i och med att de skilde sig och sedan gifte om sig med en svensk man. Det är mitt påstående, sen får vi se om jag lyckas styrka det eller inte.

Själv har mannen dock nekat till att det har haft med heder att göra. Istället har han menat att han var psykiskt nedsatt och inte visste vad han gjorde. 

– Man vill göra detta till ett hedersrelaterat våld, men det är från hennes sida av släkten, har hans advokat Anders Lindstrand sagt.

– Det finns ingen hederskultur från min huvudmans sida.

Mordplatsen: En sopstation i Mölnlycke.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Domen: Livstids fängelse

På måndagsförmiddagen föll Göteborgs tingsrätts dom i fallet:

Ex-maken döms till livstids fängelse för mord, olaga hot och vapenbrott.

– Jag har nöjd så klart att det blev livstids fängelse, det var vad vi yrkade på från åklagarsidan. Jag är nöjd med att rätten kommit fram till att det var välplanerat, säger Lotta Nielsen.

I domen berörs hedersbegreppet flera gånger. Rätten skriver att åklagarsidan under rättegången ställde frågor kring just ett eventuellt hedersmord till de personer som hördes under rättegången.

”Att NN (mördaren) kan ha påverkats av den kultur i vilken han växte upp i är närmast en självklarhet”, skriver tingsrätten i domen.

Samtidigt menar rätten att det, då framför allt han själv nekat till det, är tveksamt till om det varit det absolut avgörande skälet till dådet.

Men, slår rätten fast, mannen planerade och agerade på ett sådant hänsynslöst sätt mot så väl exhustrun som deras gemensamma barn, att det enbart är livstids fängelse som kan bli aktuellt.

– Jag har tolkat domen som att tingsrätten inte är helt övertygad om hedersmotivet, det är jag inte nöjd med, säger kammaråklagare Lotta Nielsen.

Hon har inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande av domen. 

Kvinnan hade själv slagit larm om hoten mot henne, men blev inte lyssnad på.Foto: Privat

Kvinnan hade slagit larm

Kvinnan hade, innan hon mördades, anmält mannen för misshandel och olaga hot, och ansökt om kontaktförbud. Trots att hon larmade polis, släktingar, chefer och hyresvärden var det ingen som lyssnade, visar en granskning GT har gjort.

Efter domen har GT utan framgång sökt den dömde mannens advokat Anders Lindstrand