Martin Johansson, 43, från Göteborg och Henrik Karlsson,, 31, från Trollhättan är skjortillverkaren Oscar of Swedens nya ansikten. Foto: Oscar of Sweden
Martin Johansson, 43, från Göteborg och Henrik Karlsson,, 31, från Trollhättan är skjortillverkaren Oscar of Swedens nya ansikten. Foto: Oscar of Sweden

Ex-kriminella tar sig i kragen - som modeller

Publicerad
Uppdaterad
BORÅS. Nu satsar skjorttillverkaren Oscar of Sweden på före detta kriminella som modeller.
Att skönheten kommer från insidan är tanken bakom kampanjen.
- Men vi sorterade bort knarkdömda, mördare och sexbrottslingar, påpekar Fredrik Samuelsson, försäljningschef på Oscar of Sweden.
Han berättar vidare för GT att många hörde av sig men att man slutligen kunde sortera ut två personer med kriminell bakgrund som passade in i företagets image.
Hur tänkte ni?
- Jo, dagens skjortmode har ju många snygga färger och detaljer dolda under kragen, manchetterna och knappraden, förklarar Fredrik Samuelsson.
- Och knäpper man upp så finner man den inre skönheten. Och killarnas berättelse som bitvis finns med i vår kampanj tycker jag stöder just detta.

Ordförande i KRIS

Killarna är Martin Johansson, 43, från Göteborg som 2003 lämnade Kumlaanstalten efter ett sexårigt straff för våldsbrott och som i dag är ordförande för Göteborgsavdelningen för Kriminellas revansch i Samhället ( KRIS ).
Den andre som debuterar som välbyggd skjortmodell för Oscar of Sweden heter Henrik Karlsson, 31-åring från Trollhättan.
En kille som ibland hinner med att vara ute och föreläsa om sitt tidigare vilda liv när firman och familjen inte tar upp all tid för Henrik.
Han har fru, två barn och driver eget företag i byggbranschen.
- Idag är jag en riktig Svensson med villa Volvo och två vovvar, säger han till GT och skrockar förtjust.
Men så har det inte alltid varit berättar Henrik:
- Jag kommer från en mycket välordnad bakgrund men trillande ändå dit redan i 11-årsåldern med lösningsmedel och alkohol.
Vid 14 kom narkotikan och dopingpreparaten in i bilden och så fortsatte de vilda åren med missbruk och våld fram till jag fyllde 21 och blev pappa.

Trillade dit igen

- Efter två och ett halvt års nykterhet trodde jag det gick att dricka en öl och så var karusellen i gång igen med droger och brott för att finansiera missbruket.
Vid 26 fick Henrik Karlsson sin sista behandling mot missbruket samtidigt som han fann Gud och blev frälst och numera har han ett viktigt budskap om drogerna som han gärna delar med sig till unga som vill lyssna.

Ser det som en kul grej

- Jag brukar varna för att ta den första, för en är nämligen för mycket medan tusen aldrig är nog, säger Henrik Karlsson med eftertryck.
Vad tror du om en modellkarriär i framtiden?
- Framför allt ser jag detta som en kul grej men skulle någon fråga, så inte mig emot.
Jacob Wennerberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER