Ex-julvärdarnas ilska - när trillingnöten offras

Marabou plockar bort trillingnöten ur Aladdinasken.– Jag kommer inte klara julen utan trillingnöten - jag får åka utomlands, säger Ingvar Oldsberg.
Foto: Anna-Karin Nilsson
– Trillingnöten måste vara kvar. Annars får de med mig att göra, säger Lasse Kronér.
Foto: Lennart Rehnman
Trillingnöten är snart ett minne blott.
Foto: Marabou

Marabou plockar bort trillingnöten ur Aladdinasken.

Ett beslut som får de gamla julvärdarna att se rött.

– Trillingnöten måste vara kvar. Annars får de med mig att göra, stormar Lasse Kronér.

– Jag kommer inte klara julen utan trillingnöten - jag får åka utomlands, rasar Ingvar Oldsberg.

Den populära Aladdinasken firar 75 år och firar med att ge plats åt två nya smaker. Men för att ge plats åt de nya smakerna tas den populära trillingnöten bort ur sortimentet. Aladdinasken är en självklar ingrediens för en lyckad jul i många svenska hem och Marabous nya tilltag får de förra julvärdarna, Lasse Kronér och Ingvar Oldsberg att gå i taket.

– Jag tål inte nötter, men nötterna i Aladdinasken är så tvättade att det inte finns några spår kvar av nöt. Så trillingnöten är den jag alltid tar först ur Aladdinasken, säger Lasse Kronér och fortsätter:

– Som nötallergiker är det den enda nöt jag kunnat få i mig utan att dö. Så ryker den så är det helt kört med nötter för min del.

Ingvar Oldsberg beskriver sig själv som en "inbiten chokladvän". Han beskriver förlusten av trillingnöten som "tre förluster på en gång" och han är inte det minsta imponerad av Marabous tilltag.

– Jag kommer inte klara julen utan trillingnöten - jag får åka utomlands, säger han.

"Måste vara kvar"

Den andra biten som tas bort från asken är körsbärslikören - ett beslut som inte väckt samma starka reaktioner. Ersättarna blir smakerna hallonlakrits och fläderblom.

– De lät faktiskt goda båda två. Men jag tycker de kan ta bort den där fyrkantiga, ljusa, tråkiga jävla biten. Trillingnöten måste vara kvar. Annars får de med mig att göra, rasar Lasse Kronér.

"Ett riktigt katastrofval"

Jonas Magnusson är marknadschef på Marabou och han försvarar beslutet.

– Trillingnöt är en jättefin och god pralin, men den har en ganska vanlig smak, som inte är särskilt unik. Vi tror att lakrits kommer att kunna fylla de stora skorna som trillingnöten lämnat efter sig, säger han.

Ingvar Oldsberg är minst sagt skeptisk till de nya smakerna.

– Jag betraktar det här som ett riktigt katastrofval av chokladfabrikanten. Man behöver inte konstruera godhet - marsipan och nötter duger väl.

Anne Lundberg som också är gammal julvärd har en mer sansad åsikt om trillingnötens försvinnande.

– Jag blir inte upprörd över att den är borta. Jag tycker det finns viktigare saker att bli upprörd över här i livet. Det kanske är trevligt att få smaka på en ny chokladbit som man inte smakat på tidigare - att få testa något nytt, säger hon.

Arne Weise var julvärd från 1972 fram till 2002 - men inte heller han är särskilt ilsk över Marabous beslut.

– I 30 år på raken var jag julvärd. Och jag rörde inte en Aladdin på alla de åren, säger han.

Så du är inte så upprörd då?

– Inte det minsta. Vila i frid trillingnöten säger jag bara.