Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Evelina söker skäggiga män som klär i fiskstjärt

Jönköpingsfotografen Evelina Eklund Hassel fotar skäggiga män i sjöjungfrudräkt, samlar dem i en kalender och skänker intäkterna till välgörenhet. Foto: Privat
Intresset hos Jönköpings skäggiga män för att posera i kalendern, har varit stort. Foto: Evelina Eklund Hassel
Kalendern kommer gå att köpa på Evelinas hemsida när den är färdig. Där kan man också anmäla intresse om man själv är sugen på att dra på sig en fena och posera vid ett vattendrag. Foto: Evelina Eklund Hassel

Jönköpingsfotografen Evelina Eklund Hassel har fått en briljant och skruvad idé.

Genom att fota skäggiga män i sjöjungfrudräkt, samla dem i en kalender och låta intäkterna gå till välgörenhet slår hon två flugor i en smäll – hon bidrar till forskning kring prostatacancer samtidigt som männen får förvandlas till en så kallad merman i några minuter. 

– Det har varit jättestort intresse och jag är imponerad över folks vilja att hjälpa andra. Det ger hopp åt mänskligheten, säger hon.

Till vardags driver Evelina Eklund Hassel, 33, en fotostudio i Jönköping. I vanliga fall jobbar hon med att fota bröllop och ta familjebilder. I samband med novembers intåg och starten av årets mustaschkamp, kände hon att även hon ville bidra till att uppmärksamma prostatacancer, något som JKPGnews tidigare skrivit om. 

– Jag vill göra något för männens sak, och tänkte att skäggiga män passade bra, säger hon.

Inspirerad av en fotografkollega i Nya Zeeland väcktes sedan den skruvade idén om att fota män i sjöjungfrudräkt.

 

LÄS OCKSÅ: Det här är Movember – odla en mustasch mot prostatacancer 

 

"Kände direkt att det här var min grej"

– Jag kände direkt att det här var min grej. Jag umgås med några tjejer som håller på med mermaiding, så det passade mig perfekt, säger hon.

Mermaiding är en aktivitet som innefattar att man tar på sig en sjöjungfrufena och simmar runt med den.

–Man får leva ut sina inre drömmar om att vara sjöjungfru, dessutom är det bra träning och väldigt kul, berättar Evelina.

Den manliga motsvarigheten till mermaid kallas för merman, och det är alltså den mytologiska varelse som Evelina vill porträttera i sin årskalender.

För drygt två veckor sen lade hon ut en annons på sitt företags Facebook- och Instagramkonton, och intresset hos Jönköpings skäggiga män har varit stort.

– Det är förvånansvärt många som har nappat. Det har varit jättestort intresse och jag är imponerad över folks intresse av att hjälpa andra, det ger hopp åt mänskligheten, säger hon.

Kallt att fota i november

Det stora intresset har fått Evelina att utöka sina planer och redan nu förbereder hon sig för näskommande års kalender.

– Planen är att göra det här varje år i framtiden, och med lite bättre framförhållning kanske jag inte behöver plåga mina modeller lika mycket. Det är ganska kallt att fota vid havet i november, berättar hon.

Kalendern kommer gå att köpa på Evelinas hemsida när den är färdig. Där kan man också anmäla intresse om man själv är sugen på att dra på sig en fena och posera vid ett vattendrag.

– Alla män är välkomna, säger hon.

Fakta: Merman

Merman, eller mermen i plural, är den manliga motsvarigheten till sjöjungfrun.

I grekisk mytologi porträtterades ofta dessa havsvarelser med ett hår av sjögräs, ett stort skägg och en treudd. 

Till skillnad från den vackra sjöjungfrun porträtteras ofta mermen som oattraktiva eller fula.

Det kändaste exemplet på en merman är Poseidons son Triton. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!