Jönköpingsfotografen Evelina Eklund Hassel fotar skäggiga män i sjöjungfrudräkt, samlar dem i en kalender och skänker intäkterna till välgörenhet. Foto: PrivatJönköpingsfotografen Evelina Eklund Hassel fotar skäggiga män i sjöjungfrudräkt, samlar dem i en kalender och skänker intäkterna till välgörenhet. Foto: Privat
Jönköpingsfotografen Evelina Eklund Hassel fotar skäggiga män i sjöjungfrudräkt, samlar dem i en kalender och skänker intäkterna till välgörenhet.  Foto: Privat
Intresset hos Jönköpings skäggiga män för att posera i kalendern, har varit stort. Foto: Evelina Eklund HasselIntresset hos Jönköpings skäggiga män för att posera i kalendern, har varit stort. Foto: Evelina Eklund Hassel
Intresset hos Jönköpings skäggiga män för att posera i kalendern, har varit stort.  Foto: Evelina Eklund Hassel
Kalendern kommer gå att köpa på Evelinas hemsida när den är färdig. Där kan man också anmäla intresse om man själv är sugen på att dra på sig en fena och posera vid ett vattendrag. Foto: Evelina Eklund HasselKalendern kommer gå att köpa på Evelinas hemsida när den är färdig. Där kan man också anmäla intresse om man själv är sugen på att dra på sig en fena och posera vid ett vattendrag. Foto: Evelina Eklund Hassel
Kalendern kommer gå att köpa på Evelinas hemsida när den är färdig. Där kan man också anmäla intresse om man själv är sugen på att dra på sig en fena och posera vid ett vattendrag. Foto: Evelina Eklund Hassel

Evelina söker skäggiga män som klär i fiskstjärt

Publicerad

Jönköpingsfotografen Evelina Eklund Hassel har fått en briljant och skruvad idé.

Genom att fota skäggiga män i sjöjungfrudräkt, samla dem i en kalender och låta intäkterna gå till välgörenhet slår hon två flugor i en smäll – hon bidrar till forskning kring prostatacancer samtidigt som männen får förvandlas till en så kallad merman i några minuter. 

– Det har varit jättestort intresse och jag är imponerad över folks vilja att hjälpa andra. Det ger hopp åt mänskligheten, säger hon.

Till vardags driver Evelina Eklund Hassel, 33, en fotostudio i Jönköping. I vanliga fall jobbar hon med att fota bröllop och ta familjebilder. I samband med novembers intåg och starten av årets mustaschkamp, kände hon att även hon ville bidra till att uppmärksamma prostatacancer, något som JKPGnews tidigare skrivit om. 

– Jag vill göra något för männens sak, och tänkte att skäggiga män passade bra, säger hon.

Inspirerad av en fotografkollega i Nya Zeeland väcktes sedan den skruvade idén om att fota män i sjöjungfrudräkt.

 

LÄS OCKSÅ: Det här är Movember – odla en mustasch mot prostatacancer 

 

"Kände direkt att det här var min grej"

– Jag kände direkt att det här var min grej. Jag umgås med några tjejer som håller på med mermaiding, så det passade mig perfekt, säger hon.

Mermaiding är en aktivitet som innefattar att man tar på sig en sjöjungfrufena och simmar runt med den.

–Man får leva ut sina inre drömmar om att vara sjöjungfru, dessutom är det bra träning och väldigt kul, berättar Evelina.

Den manliga motsvarigheten till mermaid kallas för merman, och det är alltså den mytologiska varelse som Evelina vill porträttera i sin årskalender.

För drygt två veckor sen lade hon ut en annons på sitt företags Facebook- och Instagramkonton, och intresset hos Jönköpings skäggiga män har varit stort.

– Det är förvånansvärt många som har nappat. Det har varit jättestort intresse och jag är imponerad över folks intresse av att hjälpa andra, det ger hopp åt mänskligheten, säger hon.

Kallt att fota i november

Det stora intresset har fått Evelina att utöka sina planer och redan nu förbereder hon sig för näskommande års kalender.

– Planen är att göra det här varje år i framtiden, och med lite bättre framförhållning kanske jag inte behöver plåga mina modeller lika mycket. Det är ganska kallt att fota vid havet i november, berättar hon.

Kalendern kommer gå att köpa på Evelinas hemsida när den är färdig. Där kan man också anmäla intresse om man själv är sugen på att dra på sig en fena och posera vid ett vattendrag.

– Alla män är välkomna, säger hon.

Fakta: Merman

Merman, eller mermen i plural, är den manliga motsvarigheten till sjöjungfrun.

I grekisk mytologi porträtterades ofta dessa havsvarelser med ett hår av sjögräs, ett stort skägg och en treudd. 

Till skillnad från den vackra sjöjungfrun porträtteras ofta mermen som oattraktiva eller fula.

Det kändaste exemplet på en merman är Poseidons son Triton. 

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER