Eva Egemalm testar världen bergochdalbanor. Helix på Liseberg får fem getingar. Foto: JONAS C. ANDERSSON / GTEva Egemalm testar världen bergochdalbanor. Helix på Liseberg får fem getingar. Foto: JONAS C. ANDERSSON / GT
Eva Egemalm testar världen bergochdalbanor. Helix på Liseberg får fem getingar. Foto: JONAS C. ANDERSSON / GT
Eva framför en av alla berg- och dalbanor hon åkt. Foto: PrivatEva framför en av alla berg- och dalbanor hon åkt. Foto: Privat
Eva framför en av alla berg- och dalbanor hon åkt.  Foto: Privat
Eva fick en barnbiljett, när hon var på Kålmården. Hon kände sig som tio år. Foto: PRIVATEva fick en barnbiljett, när hon var på Kålmården. Hon kände sig som tio år. Foto: PRIVAT
Eva fick en barnbiljett, när hon var på Kålmården. Hon kände sig som tio år. Foto: PRIVAT

Eva la sin storvinst på bergochdalbanor

Publicerad

Eva Egemalm, 64, tog hem en storvinst för tre år sedan.

Nu viger hon livet åt att följa sitt livs dröm – att åka alla världens bästa bergochdalbanor.

På tisdagen kom turen till Liseberg.

– Man bara testar och njuter, säger hon.

Eva Egemalm från Säffle har haft en passion sedan hon var fyra år gammal. 

Bergochdalbanor.

När hon 2014 vann 90 000 kronor på miljonlotteriet och fick chansen att skräddarsy sin egen resa var valet enkelt. 

Resmål: USA.

Syfte: Ta upp jakten på de bästa bergochdalbanorna landet hade att erbjuda.

– Intresset började egentligen när jag var fyra år. Sen vann jag en resa på miljonlotteriet där jag fick åka och testa bergochdalbanor i USA, främst dem i trä, eftersom att det är mina favoriter. Det har varit en dröm sen jag var typ 30 år, säger hon och fortsätter.

– Min önskan var att få åka de som man bara har sett på film. De som är där på andra sidan Atlanten. Sen fick jag åka dit själv. Nöjesfält efter nöjesfält. 

"Och du vet, jag kan inte skrika"

Passionen har alltid funnits där. Resan till USA gav en bra skjuts för att börja testa alla världens vrålåk på allvar.

– Detta är en passion som jag har haft hela livet. Det är så underbart att känna lyckokänslan i den första backen. Och du vet, jag kan inte skrika. Jag bara njuter. Man kan inte skrika och hålla för ögonen, då missar man det fantastiska. Då kan man ju inte känna friheten, säger hon. 

På det stora hela håller Eva inte stenkoll på exakt hur många bergochdalbanor hon faktiskt har hunnit åka i livet. Det handlar inte om några hundratal, menar hon. Men vid en vild gissning blir siffran 20.

Det kan vara fler, för det är antagligen inte färre.

På Liseberg är det Balder som hamnar mitt i Evas hjärta. Kärleken för träbanor trumfar looparna och farten i till exempel Helix. Dock klarar inte ens Balder att vinna och förstaplatsen – som världens bästa åk.

– The Beast, den är helt fantastisk. Den ligger i Ohio och det är den bästa. Utan tvekan så är det den bästa. Den är från 1979, en stor jättebergochdalbana. Man vet inte hur den ser ut när man åker iväg eftersom att den är byggd i skogen. Man får bara njuta. Den är över fyra minuter lång.

 

Balder får tio getingar av fem möjliga av Eva. Foto: Jonas C Andersson

Kände sig som tio år – fick barnbiljett

Eva Egemalm må vara 64 år gammal. Men när hon kommer till ett nöjesfält sjunker siffran drastiskt. Det har hon dessutom fått skriftligt bevis på (se i bildspelet ovan).

– Förra året var jag på Kolmården och testade Wildfire. När jag och min kompis Jurgen skulle lösa biljett kom jag in på barnbiljett. Jag sa att jag kände mig som tio år, för det gör jag på såna här ställen. Jurgen sa: "vi säger att vi är två vuxna och ett barn". I kassan skojade jag och sa att: ”det är jag som barnet”. Det blev en barnbiljett, säger hon.

Hur många banor har du kvar?

– Jag hoppas att alla finns kvar där ute i världen att testa.

Slutligen. Getingbetyg Lisebergs åk.

Helix: fem getingar.

Balder: tio getingar.

Notera: skalan går till fem.

 

Storfavoriten Balder – som Eva håller topp tio världen – tilldelades tio (!) getingar.Foto: Jonas C Andersson

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER