Eva fångade ovanliga fenomenet i vattnet

Eva fångade marelden på bild.
Foto: Privat
Eva Häggedal såg marelden och fångade den på bild.
Foto: Privat

När Eva Häggedal, 68, var ute och promenerade i Rörvik upptäckte hon något märkligt i vattnet. 

– Det såg ut som nyponsoppa, säger hon. 

Fenomenet visade sig vara mareld – och att det dyker upp i december är ovanligt. 

Det var tidigare i veckan som Eva och några väninnor bestämde sig för att gå ut och promenera. 

– Vi sa att vi kunde gå ner till Rörvik, det var så länge sen vi var där, säger hon. 

Men promenaden längs vattnet tog snart en oväntad vändning. Eva upptäckte nämligen att ett stort område var kraftigt orangefärgat. 

– Det såg ut som nyponsoppa i vattnet. Vi trodde det var något giftutsläpp från någon båt, det såg ut som en sås och hade stark färg. Jag tyckte det var obehagligt och lade ut det på Facebook. Då fick jag svar från en del som berättade att det var plankton som blir självlysande på kvällen. Mareld, då. 

Marelden var koncentrerad till ett visst område.
Foto: Eva Häggedal / Privat

Var mareld

Och mycket riktigt verkar det vara just mareld, som Eva fångat på bild. De senaste dagarna har det kommit in flera rapporter från människor som har haft liknande upplevelser längs Västkusten. 

Fenomenet mareld uppstår av självlysande plankton som samlas och utsöndrar självlysande partiklar för att försvara sig. Det är vanligast på sensommaren och att det dyker upp mareld i december är mycket ovanligt. 

Enligt GP har människor i så väl Strömstad som Varberg rapporterat mareld de senaste dagarna. 

– Jag kan faktiskt inte svara på vad det är som gör att marelden syns så här sent på året, däremot vet jag att det förekommer och har själv sett det den 16 december för cirka tio år sedan, säger Martin Larsvik, marinbiolog på Tjärnö marina laboratorium till GP. 

På vissa stränder i varma länder är mareld en turistattraktion. Som här, i Maldiverna, där vattnet kan se ut så här.
Foto: SHUTTERSTOCK

Inte obehagligt längre

För Evas del är det mindre obehagligt, nu när hon i efterhand har fått svar på vad det var hon såg i vattnet.

Som tur var, inga giftutsläpp.

– Jag har sett mareld förr, för många år sedan. Men aldrig på dagen så här och den gången var det i augusti. Nu var det lite obehagligt samtidigt som det var fascinerande i och med att man aldrig hade sett det på det här sättet förut, säger hon.

Vad är mareld?

Mareld är ett naturfenomen som förekommer under sommaren och hösten. Den består vanligtvis av plankton av sorten dinoflagellaten Noctiluca scintillans som orsakar ljusblixtarna. När de samlas i tillräckligt stora hopar skapas en så kallad mareld. 


Ljusblixtarna orsakas av algernas bioluminiscens, som antagligen är en försvarsmekanism mot djurplankton och är ett sätt att undvika att bli uppäten. 


Källa: SMHI


Meteorologen förklarar här olika väderfenomen: