Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eva använde Ikeas ugn – då dog hennes undulater

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Fyra undulater dog av den giftiga gasen från rengöringsprogrammet.
Foto: Privat
Eva Wilhelmsson sörjer sina döda fåglar.
Foto: Privat
Ugnen hon köpt kom fån Ikea.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett inbyggt rengöringsprogram i Eva Wilhelmssons Ikea-ugn fick hennes fyra undulater att mista livet. Från rengöringsprogrammet spred sig en gas som är giftig för småfåglar, något som Eva menar borde ha framgått tydligare.

Nu vill hon varna andra som också har småfåglar, så att inte fler liknande olyckor inträffar.

– Det borde verkligen ha funnits en varningstext. Så här ska det inte gå till, säger hon.

Det var i torsdags som Eva Wilhelmsson från Värmland förlorade sina fyra undulater. Eva, som för första gången körde sin ugns rengöringsprogram fick en chock när hon kom hem och hittade tre av sina fåglar döda i buren och en fjärde kämpandes för sitt liv, berättar hon.

– Vi åkte och handlade och när vi kom tillbaka kände jag en olustig känsla och en konstig lukt. Jag gick raka vägen in till fåglarna, för jag tyckte att det var så tyst, de låter alltid annars. Där låg tre döda i buren och en höll på att kämpa för sitt liv. Jag tog ut den i friska luften och försökte få liv i den, men den dog i min hand.

”Inte gråtit så mycket i mitt liv”

Eva, som såg på sina undulater som familjemedlemmar, beskriver händelsen som omskakande och panikartad.

– Jag fick panik och skrek på min man genom fönstret att de ligger döda, de ligger döda! Vi är helt förkrossade. Jag tror inte att jag har gråtit så mycket i hela mitt liv. Det var så makabert. 

En av fåglarna, nymfparakiten Coco klarade sig dock med livet i behåll. Men Eva menar att om de inte kommit hem och programmet fått fullföljas hade även hon mist livet. Eva lyfter fram att Coco har varit paralyserad efter händelsen och att det märks att hon saknar sina kompisar.

– Det är en stor förlust, också för Coco som överlevde. Hon tittar sig omkring och undrar vart alla hennes kompisar har tagit vägen i den här buren.

Vill varna andra 

Nu vill Eva varna andra för rengöringsfunktionen och hon menar att Ikea borde ha skrivit ut en varningstext om den giftiga gasen. 2018 inträffade en liknande olycka där två undulater dog av samma rengöringsprogram. Redan då talades det som att skriva ut en tydligare varning, något som alltså inte har skett. Att en liknande olycka redan hade inträffat gör Eva ännu mer ledsen och arg, berättar hon.

– I foldern som vi fick med till spisen står det på sidan 42 en kort text om att vissa fåglar och reptiler kan vara extremt känsliga mot ångan som släpps ur rengöringen. Men det borde verkligen ha varit en varningstext.

Vid varningstriangel står det endast att det finns risk för personskador, brand eller skador på produkten, fortsätter Eva som själv kontaktat Ikea efter olyckan.

”Väldigt sorglig händelse”

Cecilia Frank, som är presskontakt på Ikea, beklagar händelsen men framhäver samtidigt att det redan står i manualen att man behöver ta bort husdjur och särskilt fåglar under användningen av rengöringsprogrammet. Hon lyfter fram att Ikea har tittat på olika lösningar, men att det också finns nackdelar med dem. 

– Det är naturligtvis en väldigt sorglig händelse. Men sedan är det också svårt om man tar över ett kök eller flyttar in i en bostad där det redan finns en sådan här ugn. Om vi hade förtydligat det på själva förpackningen eller på ett klistermärke som kanske trillar av, så hade det då inte heller blivit tydligare. 

– Även om det här är en sorglig händelse så är det viktigt att ta tillvara på den här erfarenheten och sprida kunskap om pyrolysfunktioner, de är ju inte bara kopplade till Ikea, fortsätter Cecilia. 

Här, på sida 42 i manualen, står: ”Till skillnad från människan kan vissa fåglar och reptiler vara extremt känsliga mot potentiella ångor som släpps ut vid rengöringen i alla pyrolysugnar”, och att man ska avlägsna husdjur (främst fåglar) inför rengöringen.

Även Eva hoppas på att fler fågelägare blir uppmärksamma på detta, så att inte fler småfåglar går samma tragiska öde till mötes som hennes. 

– Det är många som har fåglar och de är som kära familjemedlemmar. Det är så onödigt. Så här ska det inte gå till, säger hon.

De fyra undulaterna var som familjemedlemmar till Eva.

TV: En liknande händelse inträffade 2018

Sarah Johansson, 29, skulle rengöra sin Ikea-ugn med den inbygga rengöringsfunktionen, då dog familjens undulater.