Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-toppmöte hålls i Göteborg i november

Stefan Löfven är värd för EU-toppmötet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I november kommer ett EU-toppmöte hållas i Göteborg.

Alla regeringschefer i EU har bjudits in till mötet där rättvisa jobb och tillväxt ska diskuteras.

– I dessa oroliga tider måste vi visa att vi kan göra skillnad i människors vardag, säger Stefan Löfven i regeringskansliets pressmeddelande.

Det är Stefan Löfven som tillsammans med Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker står som värd för mötet som äger rum i Eriksbergshallen i Göteborg den 17 november.

Det är "rättvisa jobb och tillväxt" som ska diskuteras på mötet.

Stefan Löfven säger så här i pressmeddelandet:

"I dessa oroliga tider måste vi visa att vi kan göra skillnad i människors vardag. Därför borde vi alla prioritera ett mer socialt Europa med rättvisa arbetsvillkor, väl fungerande arbetsmarknader och en stark social dialog. Och jag är övertygad om att vi kan ta viktiga steg för att nå de här målen under toppmötet i november."

Rättvisa jobb och tillväxt

Dan Lundqvist Dahlin är pressekreterare vid stadsrådsberedningen. Han menar att det är ett medvetet val att förlägga mötet till Göteborg.

– Göteborg är en stad som är så mycket mer än förknippat med tidigare EU-toppmöten. Det är en fantastisk stad och vi vill inte förlägga allt som sker i Sverige på en internationell nivå till Stockholm.

Mötet är inte att jämföra vid möten i europeiska rådet, säger Lundqvist Dahlin.

– Det här är inget regelrätt möte i europeiska rådet som det som man kanske är van vid, att stats- och regeringschefer sitter vid ett bord och beslutar saker. Det här mötet kan inte fatta beslut på samma sätt som ett europeiskt råd kan göra. Däremot är de 28 samt arbetsmarknadens parter inbjudna till mötet, samt andra institutioner på EU-nivå.

 

LÄS MER: 16 år sedan Göteborgskravallerna: "Som en krigszon" 

Donald Trump inte inbjuden

Det är 16 år sedan, 2001, det senaste EU-toppmötet hölls i Göteborg och som slutade i de så kallade Göteborgskravallerna som uppstod när protesterna mot mötet urartade. Tiotusentals demonstranter hade samlats för att protestera, bland annat mot George W Busch besök. Sammanlagt skadades 53 polismän och 90 demonstranter. Den då 19-årige Hannes Westberg blev mycket allvarligt skadad, efter att ha blivit skjuten av polis.

USA:s president Donald Trump kommer inte besöka staden i samband med EU-toppmötet.

– Det här är ett EU-toppmöte, så han kommer inte bjudas in, avslutar Dan Lundqvist Dahlin.