EU-parlamentarikern i tvist med kommunen: "Är galna"

Nu går tvisten mellan EU-parlamentarikern Soraya Post (FI) och Göteborgs kommun vidare till domstol. Kommunen kräver att toppolitikern river sin kiosk i Slottsskogen.
Foto: HENRIK JANSSON
Nu går tvisten mellan EU-parlamentarikern Soraya Post (FI) och Göteborgs kommun vidare till domstol. Kommunen kräver att toppolitikern river sin kiosk i Slottsskogen.
Foto: HENRIK JANSSON
Nu går EU-parlamentarikern Soraya Post till attack mot kommunen i kiosktvisten i Slottsskogen: "De är galna".
Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT
Nu går EU-parlamentarikern Soraya Post till attack mot kommunen i kiosktvisten i Slottsskogen: "De är galna".
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Nu går tvisten mellan EU-parlamentarikern Soraya Post (FI) och Göteborgs kommun vidare till domstol. Kommunen kräver att toppolitikern river sin kiosk i Slottsskogen.
Foto: ROBIN ARON
1 / 7

Göteborgs kommun hotar att med kronofogdens hjälp kasta ut EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) från Slottsskogen.

Nu tar toppolitikern tidigare jämställdhetsombudsmannen och Mona Sahlins advokat Claes Borgström till sin hjälp och går till domstol.

– De är galna, säger Soraya Post om kommunen.

Samtidigt åtalas en av politikerns medarbetare för att ha hotat Slottsskogens parkchef.

Bakgrunden är en tvist om EU-parlamentarikerns kiosk i Slottsskogen, som hon arrenderat av kommunen sedan snart 16 år tillbaka.

Efter beskyllningar om att hon – mot reglerna – låtit andra sköta kiosken under sitt heltidsuppdrag i Bryssel sade kommunen i somras upp avtalet. 

Och enligt ett brev som gick ut till Soraya Post före nyår hotade kommunen genom Park- och naturförvaltningen med att ta kronofogden till hjälp om hon inte själv, senast den 31 januari, hade forslat bort kioskbyggnaden och ett tillhörande förråd från kommunens mark.


LÄS MER: Efter 16 år kastas Soraya Post ut 


Mona Sahlins advokat anlitas

Men kiosken är kvar. Och i stället har Soraya Post anlitat tidigare jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström som sin advokat. Med hans hjälp har hon nu gått till Hyres- och arrendenämnden i Göteborg och överklagat kommunens beslut.

– Jag har grävt ner elstolpar och grejer och lagt ner väldigt mycket pengar i detta, säger Soraya Post om tvisten.

Kommunen vill att du ska flytta bort den här kiosken, inte att någon annan ska ta över?

– Ja, de är galna. 

Vad är bakgrunden till det?

– Jag vet faktiskt inte bakgrunden till det. Jag har investerat en massa pengar och byggt upp de där två byggnaderna och det är investerat på väldigt lång tid, annars hade jag inte gått in med de pengarna, säger Soraya Post.

Det är inte första gången det skär i kontakterna mellan kommunens park- och naturförvaltning och Soraya Posts kioskverksamhet

Anmälde hot mot Slottsskogens parkchef

Häromveckan åtalades en av Soraya Posts medarbetare i kioskverksamheten för att ha hotat parkchefen i Slottsskogen i samband med en tvist om sophämtningen vid kiosken. Enligt anmälan som kommunen skrev efter händelsen har tre personer med anknytning till kioskverksamheten kommit in på parkchefens kontor och anklagat honom och övriga anställda för att inte tömma sopor enligt överenskommelse. En av medarbetarna ska, enligt åklagaren, i samband med den högljudda diskussionen hotat parkchefen med orden: "Titta inte bort för då är det det sista du gör".

Den åtalade förnekar brott.

Park- och naturförvaltningens direktör Linda Nygren är den som vi hänvisas till för att besvara alla frågor om tvisten.

– Vi har gett en advokatbyrå fullmakt att företräda oss, säger hon.

I avvaktan på den rättsliga processen har kommunen inte ställt nya krav om att kiosken ska forslas bort, eller vänt sig till kronofogden för att få hjälp.

– Vi avvaktar med alla aktiviteter tills vi får ett besked från Hyres- och arrendenämnden, säger Linda Nygren.

Om det anmälda hotet säger hon att det inte har något direkt koppling till arrendetvisten, som hon ser det:

"En allvarlig händelse"

– Den händelsen är lite separat. Vi gjorde den polisanmälan för att det var olaga hot och att det var en allvarlig händelse som berörde personalen. Då var det nödvändigt, säger Linda Nygren och vill inte i övrigt kommentera åtalet då den processen pågår rättsligt.

Inte heller Soraya Post vill kommentera åtalet. Hon hänvisar till att hon är i utlandet med jobbet men skriver i ett sms att det är en mycket tråkig historia: "jag är mkt ledsen och kränkt."

GT har varit i kontakt med Soraya Posts advokat Claes Borgström som inte vill kommentera processen.

Men han säger att samtal pågår med kommunen.

– Vi har ett samtal och jag har ingen kommentar till det ena för närvarande, säger advokaten.


Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.