Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-migranter ska sälja tidning istället för tigga

Det är redaktören för den norska gatutidningen "Folk er folk" som tagit initiativet.
Foto: Per Wissing

Inom en månad kommer en ny norsk gatutidning till Göteborg.

Tanken är att den ska säljas av EU-migranter – i stället för att de ska tigga.

En stor del av intäkterna kommer att gå till säljarna, skriver tidningen ETC Göteborg.

Initiativet till tidningsförsäljningen i Göteborg är taget av Bjønnulv Evenrud, redaktör för den norska gatutidningen "Folk er folk". Redan 2012 startade han ett arbete i Norge för att hjälpa utländska tiggare.

Först delades det ut flygblad där man försökte slå hål på myter om att romerna i Oslo var organiserade brottslingar. Efter en manifestation som hölls i juni 2012 utanför en kyrka i centrala Oslo, valde Evenrud också att starta en tidning. 200 romer samlades utanför kyrkan vid manifestationen.

– Det blev starten på den största mediestormen i Norge på många år och en hysteriskt rasistisk reaktion. Det kallades en invasion av romer i media och TV2 filmade från en hög mast dygnet runt. Strax innan den 22 juli, årsdagen av Anders Behring Breiviks attentat, fick statsministern gå ut i tv och be det norska folket att lugna sig. Så pinsamt hade det blivit bara dagarna innan årsdagen av det fascistiska angreppet, säger Bjønnulv Evenrud till ETC Göteborg.

Kåserier och berättelser

Nu berättar Bjønnulv Evenrud att man också har inlett ett nytt samarbete tillsammans med engagerade Göteborgare. Inom ungefär en månad kommer den nya tidningen, som är en variant av nämnda "Folk er folk", att säljas på gatorna.

Tanken är att tidningen ska säljas av EU-migranterna som tigger på gatorna.

– Det blir berättelser, kåserier, Hans Caldaras har en spalt i varje tidning och så blir det reportage från gatan om EU-migranternas situation, säger Leif Eriksson som samarbetar med Folk er folk, till ETC Göteborg.

Enligt honom kommer en stor del av kostnaden för tidningen att gå direkt till försäljaren. Formen för tidningen är dock inte helt spikad, och det är oklart hur mycket den kommer att kosta. Till skillnad från exempelvis Faktum finns det för den nya tidningen inga försäljarlegitimationer.