Gica dödades med vägkon och livboj

Gica misstänks ha mördats den 8 augusti.
Foto: Mikael Good / Mikael Good
EU-migranten Gica boddei Smedbyparken i Huskvarna, det var också där han hittades död den 8 augusti.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smedsbyparken där Gica hittades avliden.
Foto: Fredrik Sjöshult

EU-migranten Gica dödades under en utdragen misshandel där han bland annat blev slagen med en livboj och en vägkon.

Därefter urinerade förövarna på honom, enligt åklagaren. 

Nu har en 16-årige pojke åtalats för mordet i Huskvarna – och bevistalan väckts mot en 14-årig pojke.

– Delar av misshandeln har filmats och skickats vidare, säger åklagare Linda Schön.

Den 8 augusti hittades EU-migranten Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu, 48, död i Smedbyparken i Huskvarna.

Kort därpå inledde polisen en förundersökning gällande mord. I slutet på augusti greps och häktades en 16-årig pojke misstänkt på sannolika skäl för mord. Han satt sedan frihetsberövad i en månad innan han släpptes ur häkte och överlämnades till socialtjänsten i enlighet med ett beslut om LVU som fattats tidigare.


Smedsbyparken där Gica hittades avliden.
Foto: Fredrik Sjöshult

Filmade misshandeln

Den 16-åriga pojken har under flera års tid varit känd hos socialtjänsten och socialnämnden. Den grundskola där han tidigare har varit elev har gjort tre orosanmälningar till socialtjänsten som i sin tur gjort en polisanmälan.

Förutom 16-åringen så är även en 14-åring misstänkt för mordet. 

Under måndagen åtalades den 16-åriga pojken för mord. Enligt åtalet ska han, tillsammans med 14-åringen, ha utövat ett omfattande och brutalt våld mot Gica under en längre tid någon gång mellan den 7 och 8 augusti. Ungdomarna ska ha misshandlat honom med olika tillhyggen, bland annat en livboj, en vägkon och en skylt.

Åklagaren beskriver vidare i åtalet hur ungdomarna sedan fortsatte slå och sparka på Gica när han låg avsvimmad på marken.  

De ska sedan ha fortsatt misshandeln ytterligare genom att kasta livbojen, vägkonen, äpplen och stenar på honom. Och till sist, enligt åtalet, urinerat på honom. 

– Delar av misshandeln har filmats och skickats vidare, säger åklagare Linda Schön under en presskonferens på måndagen.


Lilian Elmqvist, områdeschef barn och ungdom, socialförvaltningen, Linda Schön, kammaråklagare och förundersökningsledare och Maria Blomkvist, kriminalinspektör på grova brott.
Foto: Fredrik Sjöshult

Under presskonferensen meddelade Linda Schön att det ska väckas bevistalan mot den 14-åring som också misstänks för mordet.

– 16-åringen och 14-åringen trakasserade mannen tidigare samma kväll, men har också trakasserat honom vid tidigare tillfällen och kallat honom vid öknamn, säger Linda Schön. 


Åklagare Linda Schön.
Foto: Lovisa Waldeck

Inget motiv har fastställts 

Tidigare i utredning var ytterligare två unga personer, både under 15 år, misstänkta för andra brott i samma utredning. Åklagare Linda Schön tydliggör att misstankarna mot de två andra ungdomarna avsåg ofredande och misshandel. De personerna ska inte ha varit kvar på platsen då misshandeln av Gica inleddes – och ärendet gällande dessa två har lagts ner. 

Vad är Bevistalan

Enligt svensk lagstiftning kan barn som är under 15 år och begår brott inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.

En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare. Om bevistalan begärs får åklagaren väcka sådan om det krävs ur allmän synpunkt. I den bedömningen ska åklagaren bland annat värdera om bevisningen hade varit tillräcklig för ett motsvarande åtal mot en straffmyndig person.

Vid bevistalan tar tingsrätten ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.


Källa: Åklagarmyndigheten 

En gemensam rättegång gällande åtalet mot 16-åringen och bevistalan gällande 14-åringen väntas framöver.

– Det är viktigt att båda två kan komma till tals, säger Linda Schön vid måndagens presskonferens. 

Hon fortsätter: 

– Respektive ungdom har lämnat en version av vad som har hänt på platsen och av viss våldsanvändning.

Hon berättar att det inte finns något stöd i utredningen för att det ska finnas något hatbrottsmotiv till brottet, men polisen har inte kunnat kartlägga något definitivt motiv till brottet.


Maria Blomkvist, kriminalinspektör på grova brott berättade om mordutredningen under måndagens presskonferens.
Foto: Lovisa Waldeck

Fick begravas i hemlandet 

Efter det misstänkta mordet lyckades polisen förmedla dödsbeskedet till Gicas släkt i Rumänien, där han kommer ifrån.

I början av september startade en anonym grupp människor en insamling för att Gicas kropp skulle kunna flygas till Rumänien och begravas där. 

Insamlingen spreds snabbt via sociala medier och slutsumman landade på 146 000 kronor. – Idégivaren till insamlingen har beslutat att de pengar som blir över ska Kyrkhjälpen använda för att hjälpa utsatta människor här och andra hälften ska gå till att hjälpa utsatta människor i Rumänien, det hade Gica önskat, sa Iréne Lindahl, vid Kyrkhjälpen i Jönköping, i samband med att insamlingen avslutades.