Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett nytt fall av misstänkt förgiftning med insulin

GT skrev under måndagen om att en man misstänks ha mördats och två kvinnor tros ha blivit utsatta för mordförsök.
Lars Johansson, polis vid enheten för grova brott i Skaraborg,. Foto: JOHAN RONGE
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Polis utreder tre fall av misstänkt insulinförgiftning vid ett äldreboende i Göteborgstrakten – två fall i maj förra året och ett fall i januari i år. 

Ett mord och två mordförsök. 

Nu finns också misstankar om det kan finnas ett samband med ett liknande fall i Skaraborgsområdet där en äldre man avled under 2017. 

– Vi tittar på om fallen har några gemensamma nämnare, säger Lars Johansson, vid enheten för grova brott i Skaraborg till TT.

I slutet av maj förra året kom en medvetslös äldre kvinna med andningsuppehåll in till sjukhus. Enligt den polisanmälan som gjordes efteråt var hennes tillstånd så pass illa att hon troligen inte hade klarat sig om hon inte fått hjälp i tid. 

Det är inte det enda fallet i Göteborgsområdet utan ytterligare två äldre personer har drabbats.

– Det är ganska ovanligt att folk kommer in och har väldigt lågt blodsocker, har Jerker Persson, verksamhetschef vid Mölndals sjukhus som inte bara fick in ett utan två fall med liknande symtom vid ungefär samma tid och slog larm om det hela, tidigare berättat för GT. 

De båda äldre kvinnorna som kom in under kort tid hade fått insulin injicerat, vilket de inte skulle ha enligt deras behandling.

Efter att ha samrått med sjukhusets jurister valde Jerker Persson att polisanmäla händelserna.

Jerker Persson, verksamhetschef vid Mölndals sjukhus Foto: Privat

Det var även Jerker Persson som i januari informerade polisen om att det dykt upp ytterligare ett fall. 

Denna gång rörde det sig om en äldre man från samma avdelning på äldreboendet med liknande symtom med låga blodsockervärden.

Mannen avled och händelsen utreddes först som vållande till annans död. Nu utreds det som mord och fallen med de båda kvinnorna utreds som försök till mord.

– I princip är det ett väldigt effektivt sätt att ta död på någon, har överläkaren och verksamhetschefen Jerker Persson vid Mölndals sjukhus tidigare sagt.

Åklagaren Stina Lundqvist, som utreder händelserna i Göteborgsområdet, utesluter inte att rubriceringarna, mord och mordförsök, kan ändras med tiden.

Kammaråklagare Stina Lundqvist utreder ett fall av mord och två fall av mordförsök. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Nytt fall – i Skaraborgsområdet 

Nu finns ytterligare ett misstänkt fall – denna gång i Skaraborgsområdet. 

– Det vore fel av oss att inte kolla med vad de har och jämföra med våra slutsatser, säger Lars Johansson, polis vid enheten för grova brott i Skaraborg, till TT.

Ungefär ett år innan det första fallet i Göteborgsområdet, alltså under 2017, kom en man in till ett sjukhus i Skaraborg. 

Mannen vårdades vid tillfället för händelsen i hemmet och på sjukhuset kom man sedan fram till mannen hade höga halter av insulin i kroppen. 

Mannen dog sedan en vecka senare efter överdosen av insulin, skriver en lokaltidning.

Polisen kopplades in och en förundersökning om mord inleddes. Undersökningen har försökt klarlägga om det finns någon naturlig förklaring till det inträffade eller om det ligger en aktiv handling bakom.

Har kontakt med Göteborgspolisen 

– Vi försöker först utreda om det verkligen är något brott. Vi tror inte det här är något som personen gjort själv, men ingen har delgivits misstanke och vi har ingen misstänkt, säger Lars Johansson, till TT

De som utreder fallet i Skaraborgsområdet har varit i kontakt med Göteborg, Lars Johansson vill dock inte gå in på vad som diskuterats. 

– Det vore fel av oss att inte kolla vad de har och jämföra med våra uppgifter. Under alla omständigheter så rör det insulin och då blir det intressant. Vi har aldrig släppt det här ärendet, på polisspråk säger vi att "det lukar lite illa", säger Lars Johansson, till TT.

Det finns ingen misstänkt i något utav fallen.

Detta har hänt

I söndags kom nyheten att åklagaren Stina Lundqvist utredde ett misstänkt mord och två misstänkta mordförsök efter att tre äldre personer, två kvinnor och en man kan ha utsatts för insulinförgiftning. De har alla tre bott på ett och samma äldreboende i Göteborgstrakten. 

De två äldre kvinnorna drabbades i maj 2018 och den äldre mannen avled i januari i år. 

 

Under måndagen berättade läkaren Jerker Persson att han i samråd med sjukhusets jurister, efter att de två äldre kvinnorna kommit in valt att polisanmäla händelserna.

Han informerade också polisen om att det dykt upp ytterligare ett fall i januari i år. 

 

Under tisdagen kom information om att polisen i Skaraborg utreder ett liknande fall. 

En äldre man avled efter en insulinöverdos 2017.

Ärendet utreds som mord.