"Ett komplement till en god välfärdsstad"

SER VÄLFÄRDEN SOM KOMPLEMENT. Socialdemokraternas skuggfinansminister Magdalena Andersson besökte insamlingsprogrammet Musikhjälpen i Göteborg. Men om hon får bestämma tas skatteavdraget för välgörenhet bort.
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Socialdemokraternas "skuggfinansminister" Magdalena Andersson, var i fredags gäst hos Musikhjälpen på Gustaf Adolfs torg.

Men om partiet får makten efter nästa års val kommer skatteavdraget för välgörenhet att tas bort

- Man ska inte vara beroende av välgörenhet för att klara sitt liv, säger hon.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske taleperson Magdalena Andersson tycker att insamlingar ska ses som ett komplement till den skattefinansierade välfärden.

-Välgörenhet är ett komplement till en god välfärdsstad och som sådant är välgörenhet viktigt. Det finns många välgörenhetsorganisationer som ger viktiga komplement till det som det offentliga bidrar med. Det handlar till exempel om Svenska Kyrkan och Röda Korset men också de forskningsstiftelser som finns.

Men välgörenhet har ju blivit allt viktigare för att täcka olika hål i samhällets skyddsnät?

- Man ska inte vara beroende av välgörenhet för att klara sitt liv, säger Magdalena Andersson.

Du har varit på Musikhjälpen, som ju är ett välgörenhetsprogram. Vad tycker om det?

- Det är ett jättebra initiativ. Därför jag har ställt upp här. Och Carin Jämtin och Stefan Löfven har skänkt en Mandela t-shirt till programmet, tröjan ska auktioneras ut.

Men Socialdemokraterna kommer att ta bort möjligheten till skatteavdrag för välgörenhet?

-  Ja. Vi vill i stället använda skattepengarna så att det finns en god generell välfärd för alla. Skattepengarna ska inte gå till den kompletterande välfärden.

Magdalena Andersson kommenterar även artikelserien #LexGT om patienter som råkat illa ut i vården.

- Vi har föreslagit en nationell vårdkommission där man samlar stat, landsting, Sveriges kommuner och landsting och de fackliga organisationerna för att gå igenom vilka administrativa bördor som finns i dag som man kan skära ner på så att läkare och sjuksköterskor kan ägna sig mer åt sin profession, säger hon.

Men hon tror inte på att staten ska över sjukvårdsansvaret från landstingen.

- Det är inte ett stor organisatorisk förändring som löser sjukvårdens problem utan det handlar om att regeringen sänkt skatter i stället för att investera i vården.

Har pluggat på Harvard

Yrke: Riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hon blir finansminister i en eventuell Socialdemokratiska regering.

Ålder: 46.

Familj: Gift med ekonomiprofessorn Richard Friberg ( som kommer från Göteborg). Har två barn.

Utbildning: Civilekonom. Har pluggat på Handels i Stockholm och Harvard.

Musikhjälpen en holländsk idé

Musikhjälpen är en svensk version av nederländska Serious Request – ett radio- och TV-format som 2004 skapades av den nederländska radiostationen 3FM och som hade premiär i Sverige 2008.

Syftet är att samla in pengar till ett hjälpprojekt. I år går de insamlade pengarna till kampen för att alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet.

Tre programledare stängs in i ett hus, "glasburen" i sex dygn utan fast föda. Under tiden sänder de radio och TV 24 timmar om dygnet hela perioden. Lyssnarna och tittarna kan önska låtar mot att de skänker pengar.

"Glasburen" står i år på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg.