Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett drömläge för en vågmästare

VÅGMÄSTARE. Patrik Ehn, gruppledare för Sverigedemokraterna, tror att han och hans parti har goda möjligheter att påverka politiken i Västra Götalandsregionen den kommande mandatperioden. Foto: Anders Wejrot
GÖTEBORG. Sverigedemokraterna i Västra Götaland utgår från att de får samma inflytande i regionen som SD i riksdagen.
En regelrätt utslagsröst i blockskiljande frågor.
Ett drömläge för en vågmästare.

FAKTA

Röst- och mandatfördelning jämfört med 2006


Moderata Samlingspartiet
23,94 %, 38 mandat (+0,83 %, +2)
Centerpartiet
5,73 %,9 mandat (-1,67 %, -2)
Folkpartiet liberalerna
7,18 %, 11 mandat (-1,65 %, -3)
Kristdemokraterna
5,34 %, 9 mandat (-2,21 %, -3)
Socialdemokraterna
32,59 %, 52 mandat (-1,22 %, 0)
Vänsterpartiet
5,89 %, 9 mandat (-0,49 %, -1)
Miljöpartiet de gröna
7,37 %, 12 mandat (+2,17 %, +4)
Sverigedemokraterna
5,81 %,9 mandat (+3,14%, +9)

Första fullmäktigemötet den 14 juni


• Resultatet av omvalet till Västra Götalandsregionen är nu helt klart, och nu finns också ett förslag till hur regionen ska ledas fram till valet 2014.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har kommit överens om att styra i minoritet. De tre partierna har tillsammans 73 mandat, men för att bilda ett majoritetsstyre krävs 75 mandat.
Den 14 juni tillträder det nyvalda regionfullmäktige som vid samma tillfälle också väljer regionstyrelse.

GT träffar Patrik Ehn på väg till hans första gruppmöte med Sverigedemokraternas regionfullmäktigegrupp.
Han har blivit yrkespolitiker numera. I VGR räcker det att man passerar treprocentspärren och hamnar i fullmäktige för att få en gruppledartjänst med en halv regionrådslön och en sekreterare.
- Det betyder att jag tjänar lika mycket nu som i mitt civila jobb som lärare, säger Patrik Ehn.
SD står mellan två block i regionfullmäktige - S-V-MP och alliansen. Med partiets nio mandat i sin hand skulle endera av blocken få absolut majoritet.
Vad säger S och M till dig när du erbjuder dig att samarbeta?
- Både Gert-Inge Andersson (S) och Johnny Magnusson (M) är artiga, korrekt och trevliga. Samtalstonen och klimatet är bättre i regionen än i Göteborgs kommun. Det är mer pragmatiskt än i Göteborgs kommunfullmäktige som är mycket mer ideologiskt.
Hur ser du på att ingen av dem vill samarbeta med dig och ditt parti?
- Gert-Inge Andersson gav klart besked - NEJ - men han vet säkert innerst inne att SD är ett mittenparti i sjukvårdsfrågor och kommer att rösta med rödgrönt i ett flertal frågor.
- Johnny Magnusson öppnade för samarbete under valnatten vilket visade på politisk mod och demokratisk mognad. Men det drog han sedan tillbaka. Jag tror det var en försöksballong och att han fick bassning av moderpartiet för sitt utspel.
Vilket är ditt partis målsättning med arbetet i regionfullmäktige?
- Primärt att hålla ihop gruppen och jobba som i riksdagen. Det kommer nog att bli som i riksdagen att vi kommer att avgör många frågor när förslagen står mot varandra.
"Hålla ihop gruppen" - är du rädd för splittring?
- Nejdå. Det är inte spretigt vare sig personligt eller politiskt men det är viktigt att ha gruppdisciplin. Det är många av våra nio ledamöter och femton ersättare som är nya i fullmäktige och det är viktigt att tryck på rätt knappar under voteringarna till exempel.
Nu kommer vi till en del enskilda frågor där blocken går isär och GT vill veta var SD står.
- Vi har ännu inte haft vårt första gruppmöte och vi hann aldrig börja med budgetarbetet för omvalsrörelsen kom emellan. Så SD har inte tagit ställning.
Men vad säger du om exempelvis enhetstaxa i kollektivtrafiken?
- Min uppfattning är att hela vår grupp är mot enhetstaxan. Det är orimligt att en kort resa inom en kommun och en lång resa mellan exempelvis Gullspång och Göteborg ska har samma pris. Dessutom medför den stora kostnader. Ur SD:s synvinkel är regionens prioritet i första hand sjukvården, i andra hand kollektivtrafiken och i tredje hand kulturen.
Vad säger du om göra E20 till motorväg genom hela regionen?
- Alla vägar är viktiga, men just E20 är ett solklart fall. En viktig led för regionen som borde vara motorväg.
Motorväg Ulricehamn - Jönköping?
- Det är alltid risk att det blir bypolitik. SD i Sjuhärad skulle självklart jubla, men vi har inte tagit ställning i gruppen än.
Fri tandvård till 25 år?
- Inte diskuterat i gruppen, men det är bättre att att lägga resurser på de äldres tandvård. Där är behovet betydligt större. Den fria tandvården till 25 och enhetstaxan verkar vara ren SSU-populism.
Korta akuttiderna till max en timmes väntan?
- Det är magstarkt att lova sådan här saker, men självklart är det något alla vill. Men det är resursfråga men än mer en organisationsfråga. Man måste prioritera i politiken.
Privata entreprenader i vården?
- VGPV stödjer vi helt. Det är en rimlig skala på privata initiativ i vården. Kan också tänka mig att utöka vårdvalet med vissa specialsaker som medicinsk fotvård till exempel.
Sälja sjukhus?
- Det är vi helt helt emot. Vi kan inte sälja gemensam infrastruktur, fastigheter, utrustning med mera. Det är inte att ta ansvar.
- Vissa saker måste samhället behålla kontrollen över. Där har SD i regionen vi samma inställning som i rikspolitiken där vi är emot stora utförsäljningar.
Subventionerade glasögon upp till 16 år?
- Inte orimligt. Bra mycket rimligare än den fria tandvården upp till 25 år.
Mobila team med hemsjukvård?
- Vettig idé - i det glest befolkade Norrland. Men inte lika smart i ett tättbefolkat Västra Götaland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!