Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yuusuf Warsame, 8, dog i explosionen

Yuusuf, 8, dödades i attacken.
Foto: Privat
"Vi har spärrat av för en teknisk undersökning och dörrknackning pågår just nu. Vi har alla resurser vi behöver på plats, säger Hans Lippens hos Göteborgspolisen.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Explosionsorsaken är ännu okänd.
Foto: HENRIK JANSSON
Dådet kan ha fastnat på en övervakningskamera alldeles i närheten.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen har inlett en förundersökning om mord, alternativt dråp och arbetar för fullt på platsen för att utreda vad som orsakat explosionen.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen har inlett en förundersökning om mord, alternativt dråp och arbetar för fullt på platsen för att utreda vad som orsakat explosionen.
Foto: HENRIK JANSSON
Ett barn i åttaårsåldern har dött i en kraftig explosion i Göteborg, natten mot måndag.
Foto: Google maps
Polisen har spärrat av för en teknisk undersökning.
Foto: HENRIK JANSSON
"Nu är det ett barn som har omkommit, det kunde ha varit betydligt fler", säger Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen i Region Väst.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: Jonathan Berntsson
1 / 14

Yuusuf Warsame, 8, dog i den kraftiga lägenhetsexplosionen, orsakad av en handgranat, i Göteborg natten mot måndagen, skriver Birmingham Mail. 

– Han var en underbar pojke, ett vackert barn, säger Yuusuf Warsames pappa till brittiska Daily Mail.

Ahmed Warsame, 25 - som dömdes för de brutala morden på Vår krog och bar i Biskopsgården - är skriven på adressen. Enligt uppgift till GT levde familjen under hot och polisen utesluter inte att det är en hämndaktion.

På tisdagsmorgonen hade polisen fortfarande inte gripit någon för dådet.

Det var klockan 03.07 natten mot måndag som polisen fick in larmet om en explosion i ett flerfamiljshus på Dimvädersgatan i Biskopsgården, Göteborg.

Enligt polisen befann sig flera personer i lägenheten, flera av dem barn.

– Det var väldigt många barn i lägenheten. Mer än ena handens fingrar, säger Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen i Region Väst.

Tidigt på morgonen kunde polisen konstatera att ett barn, en åttaårig pojke avlidit. Pojken var enligt källor till GT på besök i lägenheten med sin familj från England.

Han identifierades senare av brittiska Birmingham Mail som Yuusuf Warsame 

Familjen har gett sitt godkännande att andra medier publicerar bilderna med hänvisning till Birmingham Mail.

Sista bilderna på Yuusuf

Yuusufs pappa berättade för Birmingham Mail att han var för upprörd för att prata med tidningen och väntade på mer information från den svenska polisen.

För den brittiska tidningen Daily Mail beskriver Yuusufs pappa honom som väluppfostrad och hur omtyckt han var i skolan.

– Han har verkligen arbetat för sin utbildning. Han ville göra bra ifrån sig i livet och inte fatta felaktiga beslut, säger pappan.

Yuusuf tyckte om både att simma och att spela tennis, berättar pappan.

– Han älskade att simma, han var den starkaste simmaren. Han gillade inte att spela fotboll, utan det var simning som var hans sport. Han älskade att spela tennis också, säger han till Daily Mail.

Bilderna som visas på den åttaåriga pojken togs under söndagen, de allra sista bilderna som finns på Yuusuf.

Var i Sverige på semester

Enligt uppgifter till GT låg han och sov i vardagsrummet när en handgranat kastades in genom fönstret.

I rummet sov också Yuusuf Warsames syskon och hans mamma.

Pojken bars ut från lägenheten med allvarliga skador, men avled senare.

Yuusuf var på besök i lägenheten med sin familj med flera barn. Enligt släktingarna var de i Göteborg på semester.

Enligt brittiska medier var Yuusuf och hans föräldrar hemmahörande i Birmingham i England men medborgare i Nederländerna.

Personerna som bor på den aktuella adressen är nära släktingar till den döde pojkens familj.

Flera personer som befann sig i lägenheten har förts till sjukhus för kontroll, det ska dock röra sig om lindriga skador. Att inte fler barn och vuxna skadades allvarligare fysiskt då de låg och sov i rummet tillsammans med Yuusuf beskrivs som enbart tillfälligheter.

– Nu är det ett barn som har omkommit, det kunde ha varit betydligt fler, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Tömmer övervakningskameror

Polisen spärrade först av ett större område och säkrade bevis utanför lägenheten. Enligt polisen tömdes även övervakningskameror i området.

En av kamerorna sitter bara tjugofem meter ifrån lägenheten och förhoppningen är att en misstänkt förövare kan ha fastnat på bild.

En förundersökning har inletts om mord alternativt dråp. Enligt polisen kan explosionen vara en hämndaktion – på adressen bor nämligen Ahmed Warsame, en av männen som dömdes för de brutala morden på Vår krog och bar 2015.

Domen föll för tre veckor sedan, men har överklagats.

Enligt flera av varandra oberoende källor levde familjen under hot och har gjort så både före och efter domen föll.

– Vi utesluter ingenting just nu. Vi jobbar med den frågan. Det är en av de teserna om vad som hänt som vi jobbar med, säger Hans Lippens hos Göteborgspolisen.

Det har tidigare skett misstänkta hämndaktioner i det pågående gängkriget i Göteborg efter Vår krog och bar. I oktober 2015 kastades en handgranat in i en lägenhet – och kopplades då till konflikten. Förra sommaren dog också fyraåriga Luna i en bilexplosion som polisen misstänker ha orsakats av en bomb av något slag. I bilen färdades också en känd gängkriminell man.

Släkting mördades

Just händelsen på Vår krog och bar där två unga män sköts ihjäl och ett stort antal personer skadades har lett till farhågor om hämndattacker. Några veckor efter händelsen mördades också en släkting till en av de två grupperingarna i Biskopsgården vid ett bråk och en av de som dömdes för krogattacken dömdes också för det mordet.

Själva rättegången efter Vår krog och bar omgärdades av ett stort säkerhetspådrag och hölls i säkerhetssalen i Göteborg. Personer i det gäng som var målet för attacken mot Vår krog och bar har också dömts till längre fängelsestraff för att ha planerat en vedergällningsaktion mot personer som nu dömts för attacken.

Orsakade stora skador

Fönstren till den utsprängda lägenheten ser ut att ha slagits in. Enligt polisen var det en handgranat som orsakade explosionen.

"Handgranaten har kastats in genom ett fönster, landat i lägenheten och där exploderat", skriver polisen i ett meddelande på sin hemsida.

Detonationen i lägenheten var kraftig. Den orsakade enligt polisen skador i både lägenheten och trapphuset.

"Risk för eskalering"

Ingen person har gripits eller är misstänkt just nu.

– Vi jobbar brett och utredningsåtgärderna fortsätter med spaning och informationsinhämtning, säger Ulla Brehm.

Angående hotbilden mot familjen vill inte polisen kommentera den uppgiften.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem uppmanar allmänheten att hjälpa polisen i jakten på gärningsmännen - även om det så handlar om anonyma tips.

– Jag önskar att hela samhället säger: "Nu är det nog", säger han.

Han tror att gängkonflikterna i området kommer trappas upp på nytt efter nattens dåd.

– Eskaleringsrisken är uppenbar. Det är klart att de som är berörda i sin tur kan vilja hämnas och då är eskaleringskarusellen i gång igen, säger Sven-Erik Alhem.

På tisdagsmorgonen säger polisens presstalesperson att ingen ännu är gripen för granatattacken.

Vet du mer om händelsen?

Vet du mer om händelsen?

Kontakta redaktionen på 71717@expressen.se

eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här.

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 2220.