Ett år på stjärnkrog – Sjömagasinet blir bok

Gustav Trägårdh (till vänster) och Ulf Wagner på Sjömagasinets utedäck vid vattnet i Göteborgs västra centrum.
Foto: JAN WIRIDEN
Många världsstjärnior har ätit på Sjömagasinet. Här är Bono och övriga medlemmar i U2 på väg in efter en spelning på Ullevi.
Foto: TOMMY HOLL

Nu kommer boken om anrika krogen Sjömagasinet.

– Den handlar om vad som händer under ett år på vår krog. Det är en bok som ska inspirera och ge en bild av hur vi jobbar här, jag och köksmästaren Gustav Trägårdh, berättar krögaren Ulf Wagner.

Boken är skriven av Ulf Elfving och släpps på Bokmässan i nästa månad.

Sjömagasinet i Göteborgs västra centrum har i decennier tillhört landets bästa krogar. Wagner köpte den av Leif Mannerström 2010 och rekryterade GustavTrägårdh, en av Sveriges främsta kockar.

Legendariske journalisten Ulf Elfving och fotografen Anna Huerta har följt livet på lyxkrogen under ett års tid.

Ulf Elfving har skrivit boken och Anna Huerta har tagit bilderna.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL

– Det är ett ambitiöst bokprojekt och jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Ulf Wagner som har bekostat boken själv och ger ut den på eget förlag.

Indelad i fem delar

– Jag ville inte ha någon förläggare som skyndade på eller hade synpunkter. Det här har fått ta tid och har kostat en del.

Boken är indelad i fem delar: vår, sommar, höst, vinter och jul.

Det är inte i första hand en receptbok, utan här handlar det i första hand om att berätta vad som händer på en finkrog under ett års tid. Hur man jobbar, hur man resonerar, utvecklar menyer och förvaltar traditioner.

– Jag hoppas och tror att den ger en intressant inblick i livet på "Sjömagasinet". Sen är det också en del tankar och filosofier från Gustav och mig. Hur vi tänker kring mat och dryck i första hand, men man får lära känna oss på andra sätt också.

Exklusiv middag

Elfving och Huerta har hängt många timmar bland kastruller och middagsbord på Sjömagasinet. Man har också varit med på resor.

– Till exempel till Champagne på en inköpsresa till en mycket speciell champagnemiddag som vi hade på krogen.

Boken släpps i samband med Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg som börjar 28 september.

Sjömagasinet ligger i hus byggt 1775

Krogen ligger i Klippan nedanför Majorna i Göteborgs västra centrum. Byggnaden har anor från 1775 och var ursprungligen ett lager för Ostindiekompaniet. 1984 blev det krog här och 1994 tog Leif Mannerström över verksamheten. Fem år senare tilldelades krogen en Michelinstjärna. 2010 köpte Ulf Wagner, som drivit en mängd andra lyxkrogar innan dess.

Sjömagasinet har gästats av en mängd celebriteter och världsstjärnor under årens lopp. Några exempel är Bruce Springsteen, Rolling Stones och U2.