Ett 40-tal ingripanden från nya ordningsvakter

Freja om händelsen vid tunnelbanan: ”Tryckte ned mig mot golvet”.
Foto: Johan Nilsson/TT
Brunnsparken är en del av det så kallade paragraf 3-område som ordningsvakterna patrullerar.
Foto: Peter Svensson/pressbild

De omdebatterade nya ordningsvakterna började patrullera i centrala Göteborg i lördags. 

På de första fem dagarna gjordes ett 40-tal ingripanden, skriver Göteborgs-Posten

De nya ordningsvakterna som ska patrullera på flera platser i centrala Göteborg fick klartecken i slutet av juni. Sedan 1 augusti synts de nya ordningsvakterna inom det så kallade paragraf 3-området. Det rör sig om Gustav Adolfs torg, Brunnsparken, Kanaltorget, Kronhusbodarna och de närliggande gatorna. 

– Vakterna har blivit väl mottagna av allmänheten. Folk har sagt att de behövs, säger Filip Lundgren. säkerhetschef på stadsledningskontoret, till Göteborgs-Posten. 

De nya ordningsvakterna har fått en specialutbildning och arbetar eftermiddags- och kvällstid sju dagar i veckan. 

Hjälpte föräldrar att hitta sitt barn

Och de nya vakterna har redan satts på prov under de första fem dagarna gjorde man ett 40-tal ingripanden, främst riktat mot personer som har druckit alkohol på otillåtna platser. Men det har också förekommit att vakterna omhändertagit en del personer. 

– Det har varit en handfull omhändertaganden och ett gripande tillsammans med polis, säger Filip Lundgren, till Göteborgs-Posten. 

Förutom att bistå polisen vid ett gripande och se till att folk inte dricker på otillåtna platser har man även hjälpt sjukvården när folk har skadat sig och ytterligare en hel del. 

– Jag hörde en solskenshistoria om att vakterna hjälpt ett barn som kommit bort från en förälder, säger Filip Lundgren till Göteborgs-Posten.

Två personer kunde gripas efter rånet mot en lånekassa i Göteborg – se när polisen slår till.