Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Estrid Ericson banade väg för framtidens kvinnor

Estrid Ericson jämfördes med Carl Larsson på sin tid på grund av att hon var för det demokratiska hemmet och ville att gemene man skulle ha möjlighet att skapa ett vackert hem.Foto: Lennart Nilsson/Pressbild
Arkitekten Josef Frank arbetade sida vid sida med Estrid och formgav företagets möbler.Foto: Pressbild

Estrid Ericson grundade inte bara Svenskt Tenn, hon banade dessutom väg för samtidens kvinnor att kliva fram och våga skapa.

Än i dag ses hon som en förebild bland företagare.

– Hon tog sig an ledarskapet och såg till att bli bäst på det hon gjorde, säger forskaren och författaren Anita Lignell Du Rietz.

Det var den en österrikiske arkitekten Josef Frank som formgav Svenskt Tenns möbler – men bakom honom stod en framgångsrik kvinna – Estrid Ericson från Hjo.

Efter sina studier på Konstfack startade Estrid Ericson Svenskt tenn. I en tid då tennet hamnat i skym undan för att ge plats åt porslinet från Kina plockade hon fram det på nytt.

– Det är fascinerande att Estrid höll sig ganska anonym, men när man gräver djupare i hennes historia upptäcker man att hon hade ett stort inflytande, säger Anita Lignell Du Rietz, forskare och författare och sedan 2009 ordförande i föreningen Estrid Ericsons Vänner. Så sent som i fjol släppte hon boken Skönhet till vardags om Estrid Ericson.

– Den aspekten är underskattad. Hon var en uppstickare och förnyare av inredningsidealet. Och före sin tid när det gäller det mesta, hon var till exempel för hållbarhet och lyfte redan på 30-talet compact living, fortsätter hon. 

Anita Lignell Du Rietz har skapat en bok om Estrid Ericson tillammans med fotografen Bruno Ehrs.Foto: Privat

Beskrevs som Carl Larssons efterträdare

I slutet på 20-talet gick marknaden för tenn ner i och med den amerikanska börskraschen. Det var då Estrid Ericson slog sig ihop med Josef Frank och började rikta in sig på hantverksmöbler.

– Samtidens konstskribenter höjde henne mer än vad vi har förstått. Hon beskrevs som Carl Larssons efterträdare och hon var för det demokratiska hemmet, att alla skulle kunna ha ett vackert hem, säger Anita Lignell Du Rietz.

Estrid Ericson gifte sig först i 50-årsåldern och fick aldrig några barn. Men 1975 grundade hon en stiftelse för att säkra upp att företaget skulle leva vidare. Och i dag blomstrar företaget fortfarande, berättar Anita Lignell Du Rietz. 

– Hon var en omsorgsfull företagare och en trendsetter. Hon hade en skarp blick för arrangemang och hon skapade som en konstnär framför en tavla. Hon tog sig an ledarskapet och såg till att bli bäst på det hon gjorde. Och än i dag ses hon som en företagarförebild.