Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eskil, 83, fick inte gå på toa – hade en blöja

Eskil Severin blev 83 år gammal. Barnbarnet: "Hans sista dagar i livet blev ett helvete."Foto: Anna Svanberg

BISKOPSGÅRDEN. Eskil Severin blev 83 år gammal. Under sina sista veckor i livet nekades han gå på toaletten för att han bar blöja. När familjen kom på besök låg han och skrek av smärta bakom en stängd dörr, utan att någon kom och hjälpte honom.

– Hans sista dagar i livet blev ett helvete, de borde ha varit lugna, säger barnbarnet Hanna Severin, 23.

Chefen: "Upplevelsen kan vi inte heller ta i från barnbarnet"

Malin Axell, gruppchef på Toftaåsens äldrecenter, vill inte svara på några av GT:s frågor via telefon, utan svarar via mejl:

– Jag tycker att det är mycket tråkigt när närstående inte känner sig nöjd den med service eller vård vi erbjuder. Upplevelsen kan vi inte heller ta ifrån barnbarnet, skriver hon till GT.

Hon skriver också att hon inte kan uttala sig i det enskilda fallet. Hon kommenterar dock det faktum att det var svårt för Hanna Severin och hennes mamma att hitta personal:

– Det är två undersköterskor per våningsplan på 36 pl. och ibland krävs två personer för att stödja någon. Då kan det naturligtvis bli en väntan för den enskilde, skriver hon.

Hon skriver också att det inte är okej att uttrycka sig nedlåtande eller svära på enheterna samt att "vanligtvis skall de som vill och kan erbjudas stöd ut till toaletten, utan diskussion, vare sig man använder inkontinenshjälpmedel eller ej."

Hanna Severin, 23, sörjer sin morfar Eskil Severin som gick bort i mitten av november. Han hann åka in och ut många gånger på sjukhuset under sitt 83-åriga liv, men på slutet var det en stroke som blev för mycket för honom. Efter stroken flyttades Eskil till ett korttidsboende på Toftaåsens äldrecenter.

Hanna Severin är ledsen över hur personalen behandlade honom på boendet.

– Han har blivit fruktansvärt illa behandlad. Han fick inte ett bra avslut, och det är väl mest det som gör ont hos oss anhöriga, säger hon.

"Ville inte hjälpa till"

Hanna berättar om många incidenter som hon själv och andra familjemedlemmar har bevittnat. Flera gånger såg hon hur hennes morfar bad om att få gå på toaletten, men hur personalen vägrade med motiveringen att han hade blöja.

Hon berättar också om en gång när hennes mamma försökte ringa till boendet flera gånger, men inte fick något svar. Då åkte hon i stället dit, och hittade sin pappa bakom en stängd dörr. Både han och mannen i grannsängen låg och skrek på hjälp – Eskil hade jätteont och hans granne låg i sitt eget kiss och huttrade. Ingen av dem kunde nå larmknappen.

Hanna försökte flera gånger själv hitta någon i personalen när hennes morfar behövde hjälp.

– En gång letade jag i 40 minuter utan att hitta någon, till slut hittade jag några i lunchrummet, men de ville inte hjälpa till eftersom de tillhörde en annan avdelning, berättar hon.

"Hjärtskärande"

En av de saker som Hanna reagerade starkast på var när en i personalen muttrade svordomar i rummet mitt framför hennes morfar och grannen.

– Hon sa "kurva" flera gånger, vilket betyder "fitta" eller "hora". De förstod ju inte, men jag förstod. Man säger ju inte sådana saker, det är förskräckligt, säger hon.

Det var nästan alltid någon i Hannas familj som var hos Eskil under besökstiden. De hjälpte ofta både morfadern och hans granne.

– Vi borde inte behöva ersätta personalen, det måste hända någonting inom äldrevården, säger Hanna.

– Det är de äldre som har byggt upp samhället som vi unga lever i, och så behandlar vi dem så här, fortsätter hon.

Hanna tillbringade mycket tid med sin morfar och de har alltid varit väldigt nära.

– Det var hemskt att se honom lida så mycket, när han skrek av sin smärta var det riktigt hjärtskärande, säger hon.

Nu har familjen gemensamt anmält händelserna till inspektionen för vård och omsorg.