Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erkänner: "Det var jag som stal pingvinen"

Sant eller falsk? En göteborgare som kallar sig Hasse påstår att det var han som stal en pingvin från Slottsskogen under 70-talet. En stöld som, om den här sann, kan ha lett till en skröna som vandrat runt i Göteborg i generationer. (OBS! Pingvinerna som på bilden simmar runt i Slottsskogen, har inget med dramat att göra)
Foto: Leif Jacobsson
Stals i slottsskogen. Stig Larsson som arbetade i Slottsskogen under 70-talet bekräftar att en pingvin försvann från området under årtiondet.
Foto: Per Wissing
Hittades i duschen. Enligt göteborgaren Hasse var planen att tämja en pingvin och bjuda den på sill. Dagen efter att han kidnappade fågeln berättar han att han hittade pingvinen i duschen.(Arkiv bild).
Foto: Larseric Linden

Skrönan om hur en pingvin stals från Slottsskogen har vandrat i flera generationer i Göteborg.

Nu tar en göteborgare på sig skulden - 40 år efter att brottet begicks.

– Den var lättsnodd, säger mannen som kallar sig för Hasse, till tre Journaliststudenter på JMG.

Både gamla och unga Göteborgare har förmodligen någon gång hört vandringssägen om hur en pingvin blev stulen från Slottsskogen i Göteborg.

Som sig bör så har skrönan nästan lika många versioner som folk som har hört talas om den. 

En version handlar om hur en bakfull man vakande upp och hade flera sår på sitt bröst för att sedan hitta en pingvin i sitt badkar. 

Tar på sig skulden

Nu hävdar en 56-årig Göteborgare vid namn Hasse att det var han som stal pingvinen i Slottsskogen på 70-talet. 

I ett blogginlägg publicerades hos Direktpress Göteborg, som skrevs av tre journaliststudenter vid JMG, berättar mannen om händelsen. 

– Det första jag tänkte morgonen efter var att det lät något konstigt från duschen. Och då kom jag ihåg … ”åh jävlar”, säger han.

Han berättar fortsatt att bakgrunden till stölden var att han ville tämja en pingvin. En idé som han kom på när han var och festade i Slottsskogen.

Natten efter festen återvände han till Slottsskogen där han stal en pingvin som stoppades ner i en säck. 

Planen var enligt mannen att vandra hem med pingvinen i koppel och bjuda den på sill. Någon aptit hade dock inte den chockade fågeln, som enligt mannens version, dagen efter lämnades tillbaka till Slottsskogen. 

"Trovärdigt intryck"

Enligt de tre studenterna, Louise Halvardsson, Sophie Gräsberg och Maria Hall, som intervjuat mannen har han inte kunnat lägga fram några bevis för sin historia. Men han gav ett trovärdigt intryck. 

– Att han inte vill gå ut med sitt namn beror på att han inte vill känd som "Pingvinmannen". Men han gav ett trovädrigt intryck och även hans dotter berättade att hon under sin uppväxt fått höra om historian flera gånger, säger Louise Halvardsson.

Att en pingvin faktiskt blev stulen i Slottsskogen under 70-talet bekräftas också av en person som arbetade med pingvinerna under 70-talet. Han berättar att en pingvin försvann och sedan kom tillbaka och också att säkerheten runt pingvinerna var begränsad under 70-talet. 

I dag finns det 32 pingviner i Slottsskogen. Pingviner som har klarat sig från att bli kidnappade.