Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna inifrån: Butiken förstörd i explosionen

Paniken i huset • De drabbades egna filmer • Löfven: ”Göteborg ska känna att man har hela landets stöd”
När Erik Myrin fick komma in i lokalen möttes han av stor förödelse. Myrins textil är en av de butiker som förstördes efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg.
Foto: Privat
Erik Myrin, 29, är tredje generationen i familjen som driver textilbutiken.
Foto: Privat

Myrins textil har legat på Övre Husargatan i 40 år – vid explosionen för drygt två veckor sedan förstördes alla tyger och inventarier i butiken.

– En hel vägg sprängdes bort och rök har bolmat in i lokalen. När vi kom in och såg förödelsen var det inget snack om saken. Allt måste kasseras, säger Erik Myrin, 29, vd, vars farfar startade företaget på 1960-talet.

Vid femtiden på morgonen den 28 september vaknade Erik Myrin av en signal som betydde att inbrottslarmet i butiken lösts ut.

– Jag gick upp och fick snabbt ett sms om vad som skett. Jag trodde först inte det var sant. Jag slängde mig i bilen och möttes av något jag aldrig trodde skulle kunna ske i Göteborg, och framför allt inte i min egen närhet, säger Erik Myrin.

Han är tredje generationen som driver Myrins textil. Eriks farfar Åke startade verksamheten 1963. I 40 år har butiken legat på Övre Husargatan.

– När jag kom fram såg jag att det brann i trapphuset intill butiken och fick en förhoppning om att vår butik var hel och att det kanske inte skulle kunna komma in så mycket rök. Jag var på plats utanför i åtta timmar, berättar Erik Myrin, som också blivit intervjuad av GP. 

”Hela väggen var demolerad”

Senare under dagen fick han komma in och titta i lokalen.

– Hela väggen mot trapphuset var demolerad, bortsprängd. Och det hade stått och bolmat in rök i lokalen. Det var inget snack om saken. Det var bara att kassera allting. Sedan dess har jag inte varit inne i butiken, säger han.

Det som inte sprängts sönder i ena delen av lokalen blev rökskadat efter att kraftig rök bolmat in i butiken.
Foto: Privat

Hur stora värden har gått förlorade?

– Det största värdet är att vi är tvingade att stänga en butik som legat där i 40 år. Det känns som vi sviker den stora kundkrets som vi har. Men självklart kan vi ju inte rå för detta. Jag försöker se så positivt på det som möjligt. Vi vill öppna på samma gata igen, helst i samma lokal. Målet är att vara i gång så snart som möjligt.

Erik Myrin berättar att bland det som förstörts även finns kläder, gardiner och annat som kunder lämnat in för lagning och ändring:

”Tråkigt att inte kunna lämna besked”

– Det handlar om flera kunders egendom. Det är tråkigt att inte kunna lämna besked till dem om i vilket skick de inlämnade sakerna är i. En äldre dam som ringde i början av veckan var helt förtvivlad. Hon hade lämnat in sin vinterjacka. Hon hade bara en jacka och nu blev det kallt ute.

Myrins har även affärsverksamhet i Kungsbacka, med butik och kontor.

– Vi försöker nå ut till kunder som besökt oss i alla år och hänvisar dem dit. Nu väntar vi på besked från fastighetsbolaget Ernst Rosén om hur återställningsplanen ser ut. Utifrån det får vi se på vilka olika möjligheter som finns. Om det blir en ersättningslokal i Göteborg eller om vi väntar ut uppbyggnaden av befintlig lokal.

SE MER: 

Boende från 140 lägenheter har blivit bostadslösa efter explosionen i Göteborg.