Erik Selins förmögenhet halverad – på en månad

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Erik Selin äger totalt 65,5 miljoner Balder-aktier via sitt privata bolag Erik Selin Fastigheter AB.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Erik Selin.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Erik Selin har tidigare varit en doldis tills han inledde ett förhållande med Isabella Löwengrip. I dag har de dock gått skilda vägar.
Foto: SVEN LINDWALL

Fastighetskungen Erik Selin – en av Sveriges rikaste människor – har haft en tuff månad.

På 27 dagar har hans aktier i Fastighetsbolaget Balder sjunkit i värde med 17,9 miljarder kronor – motsvarande drygt 664 miljoner kronor per dag.

– Balder är ett bolag som har älskats av privatpersoner, men det har blivit tvärtom när börsen skakar och alla vill ur, säger Claes Hemberg, tidigare sparekonom på Avanza. 

Få investerare kunde väl ana att ett virus skulle leda till kaos på börserna runt om i världen.

På den svenska börsen har nästan alla bolag tagit storstryk under den senaste månaden – och mest stryk har fastighetsbolagen tagit.

Hotellfastighetsbolaget Pandox aktier har sjunkit med 71 procent, fastighetsbolaget Nyfosa med 57 procent och Klövern med drygt 48 procent.

Aktieägarna i fastighetsbolaget Balder har också haft det kämpigt. B-aktien har sjunkit med nästan 48 procent under den senaste månaden.

Huvudägare i Balder är göteborgaren och mångmiljardären Erik Selin, 52.

Selin har tidigare varit en doldis och nästan bara känd i fastighetskretsar tills han inledde ett förhållande med Isabella Löwengrip. Paret blev mycket omskrivna då de i somras levde lyxliv i Saint-Tropez på Franska rivieran och fångades på bild hand i hand. I dag har de dock gått skilda vägar.

Erik Selin äger, enligt aktieägartjänsten Holdings, totalt 65,5 miljoner Balder-aktier via sitt privata bolag Erik Selin Fastigheter AB.

”Enorma värden som många storägare tappat ”

Den 20 februari stod B-aktien i Balder på 540 kronor. I dag 27 dagar senare slutade aktien i en kurs på 266 kronor. Det innebär att Selins aktier tappat 17 952 254 472 kronor i värde. Det motsvarar en värdeminskning på drygt 664 miljoner kronor per dag. Men det gäller bara hans innehav i Balder.

Selin äger även aktier i andra fastighetsbolag som också tappat i värde och han är också huvudägare i Collector Bank där aktierna sjunkit i värde med drygt 60 procent.

Gabriel Isskander är chefredaktör på aktietidningen Börsveckan.

– Det är enorma värden som många storägare tappat i fastighetsbolag. Erik Selin har säkert upplevt bättre tider. Men Selin är en väldigt duktig fastighetsinvesterare och han har ju en gedigen historik att kunna skapa värden för sina aktieägare. Men även om det just nu ser illa ut för fastighetssektorn så tror jag ändå att bolagen kommer att repa sig med tiden. Det är jag övertygad om, jag tror att det är en överreaktion det vi ser nu.

Varför tror du just att Balder och andra fastighetsbolag tagit mest stryk i börskaoset?

– Jag tror att det är en rädsla därute, panikförsäljningar och att det skett stora utflöden från fonder som ägt fastighetsaktier – och det i en kombination med att det finns en oro för att finansieringsmöjligheterna för fastighetssektorn försämrats. Man får inte heller glömma att det varit väldigt goda tider för fastighetsaktierna under de senaste åren och att många har sålt för att ta hem vinsterna.

Claes Hemberg tidigare sparekonom på Avanza håller med.

– Fler av de stora fastighetsbolagen som Balder, Klövern och Nyfosa har varit ”darlings” och älskats av privatpersoner. De har uppfattat fastighetsaktierna som någonting tryggt och så har de stigit i värde. Men det som hänt nu när börsen skakar är att alla går ur. Då säljs det och det trycker ner aktiekurserna, säger Hemberg.

Claes Hemberg, tidigare sparekonom på Avanza.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hur tror du att Erik Selin känner sig i dag?

– Pengarna för honom är som verktyg för att kunna skapa någonting som är spännande. Det är som att skiftnyckeln i hans verktygslåda har gått sönder. Hans privata pengar eller hans hus går inte att blanda ihop med det här, säger Claes Hemberg.

GT har sökt Erik Selin via mejl och via bolagets kommunikationschef Sandra Nilsson.

Hon skriver i ett mejl: ”Erik är dessvärre upptagen. Återkommer när vi pratat ihop oss.”

Men vare sig Erik Selin eller Sandra Nilsson återkommer.

Här är aktierna som sjunkit mest

Aktierna som sjunkit mest på Stockholmsbörsen under den senaste månaden (Large Cap):


1.    Pandox B: 71,39 procent

2.    Nyfosa: 57 procent

3.    Kindred Group: 55,07 procent

4.    Intrum: 52,55 procent

5.    Nobia: 52,18 procent

6.    Veoneer SDB: 50,96 procent

7.    Bonava A: 50,86 procent

8.    Bonava B: 50,68 procent

9.    Lundin Petroleum: 49,7 procent

10. Loomis B: 49,63 procent

11. Klövern A: 48,41 procent

12. Klövern B: 48,17 procent

13. Fastig Balder: 47,87 procent

14. Ratos B: 47,46 procent.

15. Millicom Int. Cellular SDB: 46,4 procent

Vinnare under den senaste månaden:

ICA Gruppen: + 1,65 procent.

Källa: Avanza


LÄS MER: Fastighetsmiljardären Erik Selins skilsmässa är klar