Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik Selin frias från folkbokföringsbrott

rik Selin, vd för Balder
Foto: HENRIK JANSSON

I september 2020 åtalades Balders vd, Erik Selin, för folkbokföringsbrott. 

Det eftersom han varit skriven på sitt kontor men bott på annat ställe. 

Under tisdagen friades han i Göteborgs tingsrätt då rätten kommer fram till att brottet under omständigheterna varit ringa och ”ska därmed inte medföra straffansvar.”

Erik Selin, vd och storägare i fastighetsbolaget Balder åtalades i september 2020 för Folkbokföringsbrott då han skrivit sig på Balders konor, men i själva verket bott på annan plats. 

Miljardären sa då till Dagens industri att han inte visste att det var olagligt och att säkerhetsfirmor ska ha rått honom från att inte vara skriven på sin hemadress. 

– Alla har rekommenderat mig att göra så, sa Erik Selin till då till tidningen.

Under tisdagen friades han av tingsrätten, vilket GP först rapporterade.

Göteborgs tingsrätt skriver att Erik Selin har varit skriven på fel adress, men att det just varit Balders huvudkontor tyder på att han inte haft uppsåt att lura någon och att det varit lätt att få tag på honom.  Selin ska också ha åtgärdat misstaget när felaktiga folkbokföringen uppdagades. 

Frias av tingsrätten 

Två andra personer som också åtalats för samma brott friades också.

”Utredningen visar inte att de tilltalade har haft något annat syfte än att skydda sig själv och sina barn från oönskade besök i bostaden och från hot och trakasserier av olika slag. Det har inte påståtts att de har haft någon vinning av gärningarna. Det saknas också skäl att ifrågasätta de uppgifter som de har lämnat om tidigare incidenter. ” står det i domen. 

Tingsrätten menar att brottet är så ringa att det inte medför straffansvar. 

”Med beaktande av omständigheterna i målet anser tingsrätten att de åtalade gärningarna kan bedömas som ringa och de ska därmed inte medföra straffansvar. Åtalet ska i sin helhet lämnas utan bifall”, skriver rätten i domen.