Erik Andersson, 56, lyckades kamma hem hela 2,5 miljoner. Foto: PrivatErik Andersson, 56, lyckades kamma hem hela 2,5 miljoner. Foto: Privat
Erik Andersson, 56, lyckades kamma hem hela 2,5 miljoner. Foto: Privat
– Jag skrev ganska tidigt att jag skulle donera pengarna om jag vann, säger Erik Andersson. Foto: Privat– Jag skrev ganska tidigt att jag skulle donera pengarna om jag vann, säger Erik Andersson. Foto: Privat
– Jag skrev ganska tidigt att jag skulle donera pengarna om jag vann, säger Erik Andersson.  Foto: Privat

Erik satsade på Trump – vann 2,5 miljoner

Publicerad

Oddsen var 18 mot en.

Men Erik Andersson, 56, lyckades ändå kamma hem hela 2,5 miljoner – när han satsade på att Donald Trump skulle vinna presidentvalet.

– Jag skrev ganska tidigt att jag skulle donera pengarna om jag vann, säger han. 

Erik Andersson från Torslanda har följt valet i USA intensivt. I höstas slogs han av en idé. Varför inte göra valet lite mer intressant på ett personligt plan?

Betsajter stirrade på honom genom datorskärmen. Sparpengar stirrade på honom genom bankkontot. Till slut bestämde sig Erik för att satsa pengar på att Donald Trump skulle bli USA:s president – ett spel vars odds var 18 mot en.

Han satsade 50 000 kronor på sajterna Matchbook och bet365, och höll tummarna.

– Jag tyckte det var väldigt höga odds. Då handlade det om att jag skulle vinna ungefär en miljon om det gick bra, säger han.

"Visst hade jag tur"

Oddsen gick upp och ner – liksom Eriks insats på tre olika betsajter. Vid några tillfällen ökade han sin insats, och vid andra backade han. Till slut handlade det om en potentiell vinst på 2,5 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Kronérs utspel mot Trump: "Tomt på månen"

 

I ett tidigt skede, när vinsten kunde bli en miljon kronor, bestämde han sig för att donera pengarna om han skulle vinna. Vinsten lovade han skulle gå till ideella eller välgörenhetsorganisationer.

Och till slut vann han – mot oddsen.

– Visst hade jag tur. Jag hade 50 procents chans att förlora, men man gör ett statistiskt resonemang. Man kan inte säga att man vet; ingen vet, säger Erik.

Slutsumman, efter att ha höjt sin insats, landade på 2,5 miljoner kronor.

– Min familj är väldigt glada att det är över nu. Det är så att man nördar ner sig i en grej och blir en "pain in the ass" för sina familjemedlemmar, säger han och skrattar.

Vinsten på en av betsajterna där Erik satsade.Foto: Skärmdump

Sönerna vann också

Vinsten från den ursprungliga insatsen – ungefär 900 000 kronor – kommer Erik Andersson fortfarande skänka bort. Men de övriga 1,6 innebär att han nu tackas av på sitt jobb.

– Jag har faktiskt min sista dag på jobbet här nu. Så jag kan ha en period nu där jag ska tänka ut vad jag ska göra härnäst, säger han.

– Jag ska åka iväg och köpa tårtor här till hundra personer som ska tacka av mig. Jag får väl sitta och nörda framför datorn. Jag har andra kul projekt att ta itu med. 

 

LÄS MER: Efter valet: Lewinsky talade i Göteborg

 

Men han var inte den enda i familjen som vann. Eriks två söner satsade också pengar – och vann också stora summor pengar.

– Min ena son vann 100 000 kronor och kunde köpa en ny bil.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER