Erik Ridderstråles krav – efter mordet på Anna, 25

Erik Ridderstråle flydde landet efter mordet på Anna, 25, och fastnade på övervakningskamerorna på centralstationen i Stockholm.
Foto: Polisen
Erik Ridderståle dömdes till 11,5 års fängelse för mordet på Anna och ytterligare några brott.
Foto: Polisen

Erik Ridderstråle, 20, träffade 25-åriga Anna i en park – dagen därpå hittades hon död i sin lägenhet.

Nu kommer den dömde mördaren med ett krav: att frikännas helt.

Samtidigt reagerar åklagaren Cecilia Aronsson starkt över att han, enligt henne, fick alldeles för stor straffrabatt.

Erik Ridderstråle, 20, är dömd till 11,5 år fängelse för att ha mördat Anna, 25, i hennes lägenhet i Karlstad en kväll eller natt i somras. De båda träffades i en park och tog tillsammans bussen hem till henne.

När de befann sig i lägenheten hade Anna en chatt-konversation med en väninna. I meddelandena som polisen hittade beskriver hon att Ridderstråle var "helväck".

"Ibland försöker han ta på mig men då tar jag bort och säger till", skrev Anna till väninnan.

Anna, 25, hade kontakt med en väninna på Messenger strax före det att hon mördades.
Foto: Polisen

Erik Ridderstråle dömdes för mord

Därefter slog Erik Ridderstråle, enligt domen från Värmlands tingsrätt, ihjäl henne. Kanske, framgår det av domen, använde han sig av en mobiltelefon som tillhygge.

"Allt eftersom kvällen förlidit har någon dispyt uppstått mellan de två. Detta finns dokumenterat genom sociala medier och den har utmynnat i en misshandel som ledde till Annas död", står det i domen.

Erik Riddestråle flydde landet och greps senare när han tjuvåkte på ett tåg i Tyskland. I domen skriver tingsrätten att det totala straffvärdet för det som han dömts för är omkring 17 års fängelse – men på grund av hans låga ålder får han straffrabatt.

Erik Ridderstråle tar ut pengar på Centralstationen i Stockholm innan han flydde landet.
Foto: Polisen

Det är något som åklagaren Cecilia Aronsson reagerar starkt över. Hon överklagar nu domen till hovrätten och i överklagandet skriver hon:

"Tingsrätten har bedömt straffvärdet för de åtalade gärningarna alltför lågt, framför allt beträffande mordet. /.../ Vidare har tingsrätten i för stor utsträckning beaktat Erik Ridderstråles ungdom vid straffmätningen."

Vill se hårdare straff för mördaren

Åklagaren anser att det "finns ett betydande utrymme för straffskärpning".

Samtidigt är den dömde mördaren av en helt annan åsikt. Också han har överklagat tingsrättsdomen och hans syfte är det totalt motsatta.


LÄS MER: Erik Ridderstråle slog ihjäl Anna, 25, i hennes hem


Erik Ridderstråle hoppas att bli helt friad.

"Ridderstråle förmenar att åklagare gentemot hans bestridande inte i något hänseende har lyckats visa att han gjort sig skyldig till brott", skriver hans advokat Leif Silbersky i överklagandet.

Leif Silbersky har tidigare sagt att de också vill att Socialstyrelsens rättsliga råd ska titta på utredningen som är gjord av Erik Ridderstråles psykiska status.