Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erica Johanssons dotter: ”Kändare än mamma”

Tess Gustafsson har över sammanlagt över 100 000 följare på Instagram och Youtube.Foto: Privat / Instagram
Erica Johansson var till en början inte så glad över att hennes dotter visade upp sig på nätet.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Tess har valt en annan bana än sin mamma.Foto: BJÖRN LARSSON / © BILDBYRÅN

Tiotusentals personer följer henne på Instagram och Youtube, den tidigare friidrottsstjärnan Erica Johanssons dotter Tess Gustafsson, 17.

Det som började som en hobby genererar nu pengar och Erica Johanssons ställning som familjens stora stjärna är hotad.

– De enda som kommer fram till mamma är 40 plus, säger Tess.

Tess Gustafsson ska strax börja sitt andra år på musikergymnasiet Rytmus i Göteborg, men trots att hon har ett par år kvar till examen så har hon redan fått stor spridning på sin musik.

På Youtube och Instagram har hon över 50 000 följare på respektive plattform och där kan man bland annat följa hennes vardag med familjen och ta del av hennes senaste låtar.

Det hela började för fem år sedan, berättar Tess.

– Jag startade min kanal på Youtube 2014. Jag har alltid varit intresserad av att filma och redigera, men först och främst är det musiken jag vill satsa på i livet. 

Till en början var både mamma Erica och pappa Stefan emot att dottern skulle lägga upp filmer på sig själv på nätet.

– De sa att jag inte fick lov att göra det. Men till slut gav de med sig, säger hon.

Vill inte följa i mammas fotspår

Ganska tidigt stod det klart att hon inte skulle följa i sin mors fotspår och syssla med friidrott. 

– Jag höll på med det i två, tre år kanske. Mest för att mamma ville att jag skulle göra det, men det var inte min grej.

Erica Johansson syns då och då i filmerna på dottern Tess Youtubekanal.Foto: Youtube

Erica Johansson tidigare pratat om det komplicerade i att acceptera att hennes äldsta dotter har en annan åsikt än hon själv.

– Det är jätteviktigt att de får välja själva vad de vill göra. Jag har inte tjatat mer på Tess än att hon måste röra på sig i bland. Men hon har inte det i sig och tycker inte det är kul, då är det svårt att stå vid sidan av och försöka promota något som hon inte är intresserad av. Jag jobbar med folk som rör sig och jag vet alla hälsofördelar med träning och vardagsmotion, sen har jag fått ett barn som är helt emot. Jag får brottas med mig själv där. Men det är ändå hennes eget val, sa Erica då.

Tjänar pengar via sociala medier

Det senaste året har Tess vuxit på sociala medier, något som har gjort att hon börjat kunna tjäna pengar på sin verksamhet eftersom företaget hört av sig till henne för att inleda samarbeten.

https://www.instagram.com/p/BzqkQAkIkah/

Men hon vill inte kalla sig själv för influencer.

– Jag är artist. Man kan säga att jag är en artist som börjat med Youtube i stället för en Youtubeprofil som blivit artist, förklarar hon.

Som musiker uppträdde hon bland annat på årets upplaga av Westpride i Göteborg och hon hoppas på en fortsatt karriär inom musiken.

2003 tränade Erica Johansson med dottern Tess, men nu har dottern valt att gå en annan väg.Foto: JAN WIRIDEN

Tess vill dock poängtera att hon fått mycket fin hjälp på vägen. Samarbetspartnern och låtskrivaren Niklas Pettersson samt managern Hans Wikkelsö är två av dem hon vill lyfta fram som särksilt betydelsefulla.

– Vi är ett väldigt bra team, säger Tess.

Influencer

Influencers är i reklam- och mediesammanhang ett samlingsnamn för opinionsbildare och andra personer som uttalar sig i sociala medier och andra kanaler för att påverka attityder och handlingar hos läsare och följare med samma intressen. Influerare är även bloggare inom mode, hälsa och livsstil som får betalt för att visa fram eller omtala vissa produkter eller varumärken på ett personligt och positivt sätt och därigenom påverka konsumenterna.

 

Källa: Leva & bo

Erica Johansson har tidigare berättat att hennes dotter numera är det kändaste ansiktet i familjen.

– När barnen ser mig i dag är jag mest Tess mamma. De känner igen mig för att jag har varit med på hennes Youtubekanal, haha, sa hon då och fortsatte:

– Det är främst den äldre generationen som kommer fram och känner igen längdhopparen Erica Johansson. 

”De enda som kommer fram till mamma är 40 plus”

Tess menar i likhet med sin mor att det är en generationsfråga.

– Jag tycker inte om att klassa mig själv som känd, men jag är nog mer av en offentlig person i den yngre generationen än mamma, de enda som kommer fram till mamma är 40 plus, säger hon.

Men det kan kommat att ändras, hoppas Tess.

– Om ett tag är jag kanske kändare än mamma i hela Sverige. I wish, skrattar hon.

Och Erica, som ibland dyker upp i på dotterns Youtubekanal, är inte längre skeptisk till att dottern syns offentligt.

– Mamma kommer med idéer hela tiden, säger Tess.

Dagens tre största inrikesnyheter i Expressen TV.