I dag väger Eric 92 kilo, en viktnedgång med 67 kilo. Foto: PRIVATI dag väger Eric 92 kilo, en viktnedgång med 67 kilo. Foto: PRIVAT
I dag väger Eric 92 kilo, en viktnedgång med 67 kilo. Foto: PRIVAT
Eric vägde som mest 159 kilo. Foto: PRIVATEric vägde som mest 159 kilo. Foto: PRIVAT
Eric vägde som mest 159 kilo. Foto: PRIVAT

Eric, 30, nekades jobb – var för stor

Publicerad

Eric Andersson, 30, hade vikarierat på Kriminalvården i över ett år, men när han sökte utbildningen som kunde leda till en fast tjänst nekades han.

Anledningen? Han ansågs vara för stor, menar han själv.

Nu har Eric stämt staten på 150 000 kronor.

– Jag vill ha rättvisa, säger han.

Eric Andersson från Mariestad jobbade på Kriminalvården i drygt ett och ett halvt år. Han trivdes med jobbet och hoppas på en fast tjänst. Men när han sökte den interna utbildning som kunde ha lett till just en fast tjänst nekades han. Den aktuella chefen sa att han aldrig skulle klara testerna, men att han var välkommen tillbaka om han gick ner i vikt, enligt Eric.

– Det blev helt tomt och det var som en käftsmäll. Man fick det rakt i ansiktet att man är för stor. Det är tungt, har han tidigare sagt till GT.

Stämmer staten på 150 000

Nu, drygt ett och ett halvt år efter händelsen, tas saken upp i Arbetsdomstolen. Eric har via sitt fackförbund valt att stämma staten på 150 000 kronor då han anser sig ha blivit diskriminerad.

– Det känns bra. Det här har blivit större än vad jag någonsin trodde. Det är ett speciellt fall, säger många, och det kan jag hålla med om.

Det är fackförbundet Metall som hjälper honom att driva ärendet. Förbundsjuristen Marie Nordström menar att diskrimineringen ligger i att Kriminalvården inte ens låtit Eric försöka göra testerna.

I dag väger Eric 92 kilo, en viktnedgång med 67 kilo.Foto: PRIVAT

När Eric vägde som mest låg vikten på 159 kilo. I dag väger han 92 kilo. En viktnedgång med 67 kilo.

– Det är ett bevis på att jag verkligen vill jobba där, säger han.

Så du kan tänka dig att gå tillbaka till Kriminalvården?

– Inte just nu, men kanske i framtiden. Det är ett väldigt spännande jobb.

Vad tror du om utgången i rätten?

– Jag hoppas på det bästa. Jag vill att de ska tro på mig. 

"Vill ha rättvisa"

En dom i Erics favör skulle innebära rättvisa, menar han.

– Då vet man att man har fått rättvisa. Det är bara tragiskt att det skedde, avslutar Eric Andersson.

Kriminalvården avböjer att kommentera.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kriminalvården avböjer att kommentera ärendet i nuläget.

– Vi kan inte kommentera det förrän vi får en dom. Om vi säger något så kan det påverka den rättsliga processen. De som företräder oss får göra det i lugn och ro och sedan får vi se vad Arbetsdomstolen kommer fram till, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

 

LÄS OCKSÅ: Eric Andersson nekades jobb inom Kriminalvården 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER