GT.se avslöjade på torsdagen hur Göteborgspolitiker i överförmyndarnämnden får 57 660 kronor i månaden i arvode för att sitta i överförmyndarnämnden. Nu kan GT.se avslöja att tjänsterna i överförmyndarnämnden använts som "morot" i det politiska maktspelet i Göteborg. Men trängselskattemotståndaren och kommunfullmäktigeledamoten Theo Papaioannou sa nej: "Alla vill inte bli köpta." Foto: Robin AronGT.se avslöjade på torsdagen hur Göteborgspolitiker i överförmyndarnämnden får 57 660 kronor i månaden i arvode för att sitta i överförmyndarnämnden. Nu kan GT.se avslöja att tjänsterna i överförmyndarnämnden använts som "morot" i det politiska maktspelet i Göteborg. Men trängselskattemotståndaren och kommunfullmäktigeledamoten Theo Papaioannou sa nej: "Alla vill inte bli köpta." Foto: Robin Aron
GT.se avslöjade på torsdagen hur Göteborgspolitiker i överförmyndarnämnden får 57 660 kronor i månaden i arvode för att sitta i överförmyndarnämnden. Nu kan GT.se avslöja att tjänsterna i överförmyndarnämnden använts som "morot" i det politiska maktspelet i Göteborg. Men trängselskattemotståndaren och kommunfullmäktigeledamoten Theo Papaioannou sa nej: "Alla vill inte bli köpta." Foto: Robin Aron
Johan Nyhus (S), det socialdemokratiska kommunalråd som kontaktade Theo Papaioannou, menar att det som Vägvalets partiledare ser som ett fult spel är fullt normalt och sker efter varje val. Foto: Anders YlanderJohan Nyhus (S), det socialdemokratiska kommunalråd som kontaktade Theo Papaioannou, menar att det som Vägvalets partiledare ser som ett fult spel är fullt normalt och sker efter varje val. Foto: Anders Ylander
Johan Nyhus (S), det socialdemokratiska kommunalråd som kontaktade Theo Papaioannou, menar att det som Vägvalets partiledare ser som ett fult spel är fullt normalt och sker efter varje val. Foto: Anders Ylander

Erbjöds lön på 57 660
– för att rösta med S

Publicerad

GÖTEBORG. Vägvalets partiledare erbjöds en plats i överförmyndarnämnden – med 57 660 kronor i ersättning varje i månad.

Motprestationen som Socialdemokraterna krävde: rösta på den rödgröna budgeten i Göteborgs kommunfullmäktige.

Men trängselskattemotståndaren och kommunfullmäktigeledamoten Theo Papaioannou sa nej.

– Alla vill inte bli köpta, säger han till GT.se.

GT.se avslöjade på torsdagen hur Göteborgspolitiker i överförmyndarnämnden får 57 660 kronor i månaden i arvode för att sitta i överförmyndarnämnden – en ersättning i nivå med det kommunalråd får.

Ingen av politikerna jobbar heltid med de frågorna, trots ersättningen.

Nu kan GT.se avslöja att tjänsterna i överförmyndarnämnden använts som "morot" i det politiska maktspelet i Göteborg. I höstens kommunalval i Göteborg backade Socialdemokraterna kraftigt. De rödgröna behövde därför efter valet säkra ytterligare en röst för att få igenom sin budget i Göteborgs kommunfullmäktige.

Bland annat fick Vägvalets partiledare Theo Papaioannou frågan om en tjänst i utbyte mot att rösta för Socialdemokraternas budget.

Erbjöds tjänst

– Man frågade mig om jag kunde tänka mig att ta en överförmyndarplats. Jag tackade nej till det för jag ansåg att det kan man inte göra om vi ska stå för den politik som Vägvalet står för. Det är ganska magstarkt att göra så, säger han.

Vem ringde?

– Det var Johan Nyhus (kommunalråd, S). Jag ville diskutera politik och sa det att om vi skulle rösta med deras budget så skulle Vägvalets politik faktiskt genomslag och inte bara att vi skulle få någon slags plats som man får ett stort arvode för. Jag sa till Nyhus att vi i Vägvalet är öppna för förhandlingar, men när de säger "jag undrar om du kan ta en sådan här plats för att säkra budgeten" så...

Theo Papaioannou beslutade sig sedan att tacka nej.

Så de erbjöd dig en post där du får lön under mandatperioden – om du röstade på den rödgröna budgeten?

– Ja. Så kan man se det. Det är det som är problemet. Och det var därför jag tackade nej. Det är under all kritik, jag blir helt mållös av det här politiska myglet där ingen lyssnar på de politiska frågorna och vad Göteborgarna vill, utan bara ska tysta ner alla protester. Jag kan förstå att man har politiska förhandlingar men just nu är det unket, när det är på det här sättet.

Theo Papaioannou fortsätter:

– Alla vill inte bli köpta. De tycker att vi ska sätta oss i en nämnd och strunta i vår politik. Så kan vi inte ha det utan vi måste vara några i Göteborgs kommun som tänker på våra principer och våra politiska idéer. Vi kan inte sitta och "deala" om olika politiska platser och strunta i våra frågor.

"Är fullt normalt"

Vägvalets partiledare avslutar med att säga att han tycker att det är viktigt att det kommer till allmänhetens kännedom att detta spel pågår bakom kulisserna

Johan Nyhus (S), det socialdemokratiska kommunalråd som kontaktade Theo Papaioannou, menar att det som Vägvalets partiledare ser som ett fult spel är fullt normalt och sker efter varje val.

– Vi har diskuterat mellan olika partier om uppgörelser i olika nämnder och en av dem är överförmyndarnämnden, det är så vi gör efter ett valresultat. Och i de uppgörelserna finns det olika nämndplatser och annat som diskuteras och så har det varit genom alla år.

Johan Nyhus menar att en mindre diskussion väckts kring att Vägvalet skulle backa upp Socialdemokraternas budget, men att den avslutades lika fort.

– Vi har ingen uppgörelse med Vägvalet. Den diskussionen avslutade vi samma eftermiddag. Men med respekt både för Vägvalet och Socialdemokraterna så ställde vi frågan för att den ska vara ställd. Men konstaterade oerhört fort att det inte är någon idé att vi samarbetar för vi är får långt från varandra politiskt.

Men Theo Papaioannou menar att det var ett seriöst och konkret erbjudande han fick av Socialdemokraterna – en röst för en nämndeplats med kommunalrådslön:

– Det här är så nära en förhandling vi har kommit. Jag sa till dem att "ni kommer inte till oss med politik utan erbjudanden om jobb och det är väldigt konstigt". Jag tycker det är jätteviktigt att det kommer fram att det pågår ett sånt här spel bakom kulisserna, säger Vägvalets partiledare till GT.se.

Snabbt avslutad diskussion

Men Johan Nyhus menar att parterna aldrig kom så långt som att diskutera exakt vilken position Papaiannou skulle kunna erbjudas mot sin röst på den rödgröna budgeten.

– Vi kunde erbjudit något helt annat, i det skedet finns det inget som säger att det är en överförmyndarplats eller inte. Det är alldeles för tidigt. Diskussionen avslutades efter några timmar så det finns ingen substans, det gick inte vidare och fördes aldrig längre in i partiet. Det blev aldrig någon reell förhandling. Det här sker efter alla val. Det är inget märkligt med det.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER