Hunden Enya lyder alltid sin husse. Men på lördagskvällen smet hon i väg – för att göra en hjälteinsats. Foto: PrivatHunden Enya lyder alltid sin husse. Men på lördagskvällen smet hon i väg – för att göra en hjälteinsats. Foto: Privat
Hunden Enya lyder alltid sin husse. Men på lördagskvällen smet hon i väg – för att göra en hjälteinsats. Foto: Privat
"Jag är jättestolt över min hund", säger Daniel Broström. Foto: Privat"Jag är jättestolt över min hund", säger Daniel Broström. Foto: Privat
"Jag är jättestolt över min hund", säger Daniel Broström. Foto: Privat

Enya smet från husse – räddade en killes liv

Publicerad

Daniel Broströms hund Enya brukar alltid lyda.

Men under lördagsnatten sprang hon olydigt ifrån sin husse – för att rädda livet på en kille.

– Jag sa att det är hunden han ska tacka, säger Daniel.

När 28-årige Daniel Broström var på promenad med sin hund Enya under lördagskvällen fick de båda en annorlunda upplevelse.

I vanliga fall brukar Enya lyda Daniel. Men den här kvällen satte hon full fart och lämnade sin husse bakom sig.

– Hon stack i väg från mig för första gången, hon brukar alltid gå bredvid mig annars. Jag sprang efter. Men sen såg jag att det låg en mörkklädd kille vid skogsdungen där hon väntade. Han låg utan jacka och vantar i snön.

Killen låg till synes livlös i snön. Daniel Broström ryckte i honom tills han vaknade.

– Jag frågade om han visste var han befann sig, men det hade han inte riktigt koll på. Han kunde inte heller svara på var han bodde. Han var berusad men kunde ändå ställa sig upp med lite hjälp.

Hunden räddade killens liv

Hade inte Enya sprungit ifrån sin husse och hittat den medvetslöse killen i snön hade berättelsen kanske slutat katastrofalt.

Som tur var kunde han räddas – tack vare en väldigt hårig och lojal hjälte.

Vad hände efter att du fick liv i killen?

– Han gav mig en kram och tackade. Jag sa att det är hunden han ska tacka, säger Daniel och fortsätter:

– Jag är jättestolt över min hund. Jag gjorde bara det jag hoppas att alla skulle göra i samma situation.

Fick Enya någon belöning för hjälteinsatsen?

– Hon fick god mat kan man säga. Och många kramar av familjen, säger han och skrattar.

Andra brukar bli rädda för Enya

I ett inlägg på Facebook där han berättar om Enyas hjälteinsats skriver Daniel Broström att andra brukar vara rädd för hans hund.

I och med hennes storlek och ras, Cane corso, brukar folk ta omvägar när hon kommer gåendes på vägen.

– Jag tycker inte att man ska dra alla hundar över en kam och säga att de är kamphundar eller liknande. Det beror helt på hur man uppfostrar sin hund, säger Daniel.

Han har tidigare ägt en Golden retriever, som ska ha haft precis samma personlighet som Enya.

– Tänk på att inte döma hunden efter håret. Gör man det bör man tänka på om man tänker likadant när det gäller ens medmänniskor.

De flesta som möter denna hund ute på promenad tar oftast omvägar för att slippa möta henne. Speciellt om denne har en...

Posted by Daniel Broström on Saturday, February 13, 2016

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER